Istina broja 27

Dragana Orlović

Izvlačenje posljednjeg kola "Lota" Državne lutrije Srbije, koje posredstvom "Lutrije RS" igraju i hiljade stanovnika Srpske, osim niza ushićenja (što je tipično za ovu nagradnu igru, koju mnogi godinama redovno prate i igraju), ovaj put donijelo je i niz sumnji i razočarenja.

Svi koji su se u utorak uveče tokom direktnog prenosa našli pred svojim televizorima, dok su grčevito zaokruživali brojeve, ostali su u najmanju ruku pomalo zbunjeni.

Unaprijed najavljeni broj koji je trebalo da bude izvučen, izbezumljena voditeljka, te hladnokrvna komisija bili su više su nego jak razlog za igrače koji su mogli samo da pomisle da su dio neviđene prevare.

Ljudski faktor, pad tehničkog sistema ili nešto treće - znak pitanja je koji se pojavio iznad glave miliona ljudi, koji su tada u nevjerici posmatrali šta se dešava.

Nadležni su odmah krenuli u detaljno ispitivanje da bi saznali zbog čega je došlo do neregularnosti. Igra, koja mnogima predstavlja razonodu, pretvorila se u toliki skandal da se u njega umiješao i srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je zatražio hitnu istragu.

Ubrzo je stigla ostavka direktora Lutrije i "čvrsti dokazi o regularnosti", ali to nije utješilo ogroman broj građana koji i dalje smatra da je riječ o "čvrstoj prevari".

Kao po običaju, odmah su sa svih strana krenule da pljušte optužbe da je riječ o tipičnoj prevari.

Naravno, sve je moguće, što je jedna Banjalučanka kazala - i  da nas lažu i da se dobitnici unaprijed znaju, narod ko narod - nada se dobitku i igra. Sada se nada istini i objašnjenju šta se u stvari desilo.

Nadaju se da će oni koji su plaćeni da vode istragu, tu istragu detaljno i da sprovedu i da objelodane da li je zaista neko odgovoran. Crno na bijelo. Kao iz bubnja.

Sa druge strane, ako je riječ o tehničkoj grešci, da se milionima ljudi detaljno i argumentovano objasni zbog čega je ta greška nastala. Tužilaštvo je pokazalo odlučnost da se cijeli slučaj ispita, a da svi odgovorni budu procesuirani. Upravo od toga zavisi da li će građani vratiti povjerenje u Lutriju ili će ostati vječno pitanje da li su namještene igre na sreću.

Misterija broja 27 će se otkriti. Kao i mnoge druge misterije ili prevare. Samo treba strpljenja. Kao i za nagradnu igru. U kojoj pobjeđuju oni najuporniji i najsrećniji, zar ne...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana