Isti stavovi Incka i Silajdžića

Goran Maunaga
Isti stavovi Incka i Silajdžića

U svojim govorima u Savjetu bezbjednosti UN o situaciji u BiH visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić približili su svoje stavove, optuživši Republiku Srpsku da je kriva za većinu problema u BiH.

Naveli su Incko i Silajdžić sve i svašta. Visoki predstavnik je ovog puta u svom izvještaju, a zatim i govoru u SB UN, optužio Srpsku za antidejtonsko djelovanje, pozivajući na promjenu vlasti u BiH, pored toga što je van mandata visokog predstavnika da poziva na promjenu vlasti.

Silajdžić je, naravno, bio standardan kao i uvijek, dodajući optužbama iznesenim na račun Srpske već dobro prepoznatljivu dozu laži i mržnje.

Incko je pokušao da optuži RS za antidejtonsko djelovanje i kada je riječ o referendumu. Tako on sam navodi šta će biti pitanje i kakav će biti rezultat tog navodnog referenduma, što je nevjerovatno jer se Narodna skupština RS o tome još nije ni odredila. Incko je pred SB UN rekao i da je "vođstvo RS bilo prvo u podrivanju državnih institucija".

Silajdžić nije iznenadio skoro ničim. Tražio je, kao i uvijek, nemoguće: ukidanje entitetskog glasanja, "pravično rješavanje pitanja raspodjele državne imovine, što onemogućava etnički princip", "potpunu primjenu Dejtonskog sporazuma umjesto principa ’pet plus dva’".

Ovog puta Silajdžić je u zbirku svojih laži na visokom nivou uvrstio i ovu koju je iznio da u RS živi osam odsto ljudi nesrpske nacionalnosti. To, naravno, ne može da bude tačno jer, jednostavno, u BiH nije bilo popisa stanovništva već dvadeset godina, pa trenutno niko ne može da zna koliko u RS i FBiH, odnosno u BiH, ima stanovnika.

Silajdžić je i u ovom govoru u SB UN zastupao teze koje predstavljaju antidejtonsko djelovanje, za šta je pokušao da optuži druge.

Treba li napomenuti i da je Silajdžić u SB UN otišao i govorio bez odluke Predsjedništva BiH i to umjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića i da njegov govor nije bio usaglašen? Da li je to antiustavno djelovanje? Da li je bilo bitno samo da se Srpska optuži što više, bez obzira na stvarno stanje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana