Ispiti za službenike

Vedrana Kulaga Simić

Školski dani, kada se sve sabere i oduzme, za mnoge su bili najljepše doba života i s vremena na vrijeme sjete se svih onih časova na kojima su bili, onih koje je bilo potrebno pravdati, ali i onih kada se odgovaralo za višu ili prolaznu ocjenu.

Kontrolni i pismeni radovi izbjegavali su se po potrebi, a da to nije mnogo (najčešće i nimalo) umanjilo konačnu ocjenu, za koju se na kraju uvijek bori na poseban način.

Ovu praksu izgleda da su sa čistom peticom prošli mnogi oni koji danas sjede u ugodnim kancelarijama u raznim agencijama, direkcijama, upravama, kancelarijama i ostalim institucijama na nivou BiH i mnogo ne mare za neznanje i nekvalifikovanost. I to svoju, što je najgore.

Revizija učinka je pokazala kakvo je stanje u ovoj oblasti na nivou BiH. Potvrđena su opažanja da se milioni maraka troše za edukaciju službenika, te na reformu javne uprave, a da, na kraju, sve to završi po onoj dobroj staroj izreci "tresla se gora, rodio se miš".

Pokušaj uspješne revizije javne uprave u BiH samo je jedan u nizu mnogih kojima se pokušala popraviti situacija u zemlji i koja je trebalo da podigne rezultate rada i da odvoji i na stub srama stavi one koji ne zadovoljavaju potrebe radnog mjesta na kome se nalaze i na koje su, na ko zna koji način, došli.

Izvještaj Kancelarije za reviziju institucija na nivou BiH je pokazao da na zajedničkom nivou, i pored protraćenih miliona, nema opravdanja u konačnoj analizi, niti opipljivih rezultata u smislu poboljšanja rada uprave, čime bi se, donekle, opravdali iznosi na njihovim mjesečnim bankovnih računima.

Na svjetlost dana je iznesena lijenost pojedinih nadležnih da uzmu zbirne izvještaje o ocjenjivanju državnih službenika i da ih uvrste na dnevni red. Barem od onih koji su bili dobri pa dostavili "svjedočanstva" svojih zaštitnika.

Posebno zabrinjava to što službenici, kao i veoma dobar dio rukovodećih, zaobilazi ocjenjivanje i odmaže svima u BiH koji plaćaju njihovo neznanje iznadprosječnim iznosima, po čemu je ova zemlja nadaleko poznata. I izvan granica regiona.

Dobar dio državnih službenika na nivou BiH je odlučio da produži najljepše doba života i da nastavi sa izbjegavanjem nekih propitivanja, samo uz veći džeparac za užinu. Tu se, i na to mora staviti tačka jer je došlo krajnje vrijeme da se napravi opsežna analiza rada svih na nivou BiH i da se odvoji "žito od kukolja".

Neki će, očigledno, morati da se vrate u školske klupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana