Islamske škole

Vanja Štrbac
Islamske škole

Nekada multietnički grad u kojem su svi bili dobrodošli, bez obzira na naciju i vjeru, Sarajevo danas šalje jasnu poruku za sve ljude koji nisu bošnjačke nacionalnosti da tu više nemaju šta da traže.

Najbolji primjer za to je otvaranje islamskih škola širom grada, mahom u naseljima u kojima je nekada živjelo srpsko stanovništvo. Sa druge strane, u Sarajevu nema nijedna škola na srpskom, niti na hrvatskom jeziku, ako se izuzme katolička škola i gimnazija u kojoj djecu upisuje ono malo Hrvata, ali i Srba koji žive u tom gradu.

Nastavni plan i program u ostalim obrazovnim ustanovama djelimično je usklađen sa programom islamskih zemalja, a njihovo osnivanje finansiraju arapske zemlje.

Kada otvorite sajt jedne od ovih škola "Al-Amel", prvo možete da pronađete sve informacije na arapskom jeziku, a tek u dnu stranice imate opciju da sajt pogledate na bošnjačkom i engleskom.

Na sajtu Osnovne škole "El Manar" navodi se da školu pohađaju učenici svih vjeroispovijesti, a prema nastavnom planu i programu su obavezni časovi vjeronauke, jednom do dva puta sedmično, u zavisnosti od odjeljenja.

Škola ima i svoj prostor namijenjen za klanjanje - "mesyid", a "za učenike koji to hoće i po odobrenju roditelja, organizuje se klanjanje podne namaza".

Bez sumnje, s obzirom na to da je u pitanju građanska, a ne vjerska škola i da mogu da je pohađaju učenici i pravoslavci i katolici, ovo je očigledan primjer još jednog u nizu pokušaja islamizacije Bosne i Hercegovine.

Suvišno je govoriti da učenika drugih vjera, osim muslimanske, u ovim školama nema, ali poražavajuća je činjenica da je nemuslimanske djece sve manje i u ostalim školama, ne samo u Sarajevu, već širom BiH, gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo.

Šta je sa jednakošću svih, sa poštovanjem drugih vjera i nacija? Nije li ovo segregacija po vjerskoj osnovi i u koju Evropu mi to idemo? 

Najporaznije je što i navodno "građanski" mediji u Sarajevu o ovome ćute. Ne vidi to ni međunarodna zajednica, naravno, koja na silu pokušava da održi lažnu sliku multietničkog grada, ne bi li opravdala silan novac svojih poreskih obveznika koji je "slupala" za veliko ništa. I zašto je onda drugačiji ili lošiji Teheran?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana