Islamistički portali

Goran Maunaga

Islamistički militantni portali godinama zagađuju i truju informativni svjetski i prostor BiH, ali za razliku od većine zemalja koje s tim zlom znaju da se nose, u BiH je to izgledalo nemoguće.

Godinama najradikalniji portali poput "Vijesti umeta" i "Puta vjernika" neometano pozivaju na džihad, prikazuju i slave terorističke napade, odsijecanje glava "kjafirima", puštaju snimke djece-ratnika koji ubijaju zarobljenike, pilota koje poslije zarobljavanja pretvaraju u žive buktinje. Ukratko, "promovišu" razne načine likvidacija koji mogu da nastanu samo u glavama ispunjenim slijepom mržnjom.

Kap koja je prelila čašu bilo je, međutim, slavljeničko pisanje o tome kako i zašto su pripadnici Islamske države ubili hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka.

Zato su hrvatski bezbjednjaci ispravno zaključili da je korisnije ugasiti, isključiti emitovanje takvih "informacija", nego ih prikupljati.

Da su granice odavno pređene, jasno je svima koji proteklih dana prate borbu bezbjednosne ekipe za sajber-kriminal sa islamističkim informatičkim stručnjacima oko rušenja i uspostavljanja internet portala i naloga na društvenim mrežama.

Za sada se iz tog "rata" može zaključiti da islamistički softveraši nisu ni blizu potkovani znanjem potrebnim za ono čime se godinama bave.  Jer teško da izdrže i dan a da sadržaji koje emituju ne budu blokirani.

Ali u samoj BiH postoje snage koje su čak opasnije od onih koji uređuju portale Islamske države i Fronta "Al-Nusra" čiji su osnivači i vlasnici uglavnom van BiH iako potiču iz nje.

To su najradikalniji ratni islamisti, iskusni pripadnici odreda "El mudžahedin" koji preko svojih portala i medija šire mržnju razornu po BiH.

U svom bezumnom zlu spremni su da Republiku Srpsku, nakon floskule o genocidnoj tvorevini, čak proglase glavnim uporištem Islamske države u cilju njenog, ako ikako može, ukidanja. E, oni bi trebalo da budu sljedeća obavezna meta bezbjednjaka, zakona i pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana