Islamisti

Goran Maunaga

Koliko god akcija sprovodile policijske agencije, islamske radikale to ne zaustavlja u njihovim započetim aktivnostima na vrbovanju i slanju boraca na sirijsko ratište i finansiranje terorizma.

Oni u nekoliko formiranih kampova džihadiste vojno obučavaju, uče ih korišćenju naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava. Animiraju potencijalne simpatizere i članove, selektuju borce po količini agresivnosti, finansiraju razne vrste projekata.

Vjersko podučavanje u svrhu džihada u BiH više nije nikakva tajna. Ono se redovno može čuti u sarajevskoj džamiji kralja Fahda, a evidentirana su i specijalna okupljanja u određenim džamijama i na teško dostupnim lokalitetima.

Za svaku je pohvalu to što pripadnici bezbjednosnih službi prate aktivnosti radikalno-islamističkih grupa i pojedinaca i što za nekoliko bitnih lokacija postoje relevantne informacije o planovima, obukama i vjerskim pripremama.

Zahvaljujući njima zna se da su, pored do sada poznatih organizacija za slanje boraca u Siriju, među najaktivnijima i fondacija "Bosfin" iz Sarajeva, udruženje Ensarije i firma "Almy" iz Zenice, džemat "Štihting hidžra" iz Holandije te Humanitarno, kulturno i islamsko vjersko udruženje "Nur" iz Linca u Austriji. Nema sumnje u to da će mnoge stvari zahvaljujući tome biti spriječene.

Veoma važno je i to što se znaju svi podaci za oko stotinu evidentiranih lica za koje nije moguće utvrditi gdje u ovom trenutku borave i što je nadzor nad njihovim porodičnim kućama i prijavljenim adresama pojačan. Postoje i detaljni podaci o 150 onih koji se nalaze na sirijskom ratištu, a posao će biti potpun onda kad se budu znali svi podaci i o još oko 200 onih koji su tamo.

Treba vjerovati da će bezbjednosne agencije uskoro imati i podatke o svim džihadistima koji su svoje rane zadobijene na sirijskom ratištu tajno vidali u bolnicama u FBiH. Iako se radi o pripadnicima "Al-Nusre" odnosno "Al-Kaide", koji spadaju u "lojalne" teroriste za razliku od članova Islamske države koji su "nelojalni", dobro je znati da bar neko od nadležnih ima podatke o njima.

Jer, možda će doći vrijeme da se, kako bi i trebalo, jednako postupa i prema jednima i drugima.

Shodno tome, tada bi bili uhapšeni i visokopozicionirani "al-kaidovci" Imad al Misri, Ajman Avad, Nezim Halilović Muderis, Dževad Gološ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana