Islam u obdaništu

Krstina Ćirković

Da je Srebrenica mjesto u kojem se više od decenije krše zakoni Republike Srpske i u kontinuitetu primjenjuju različiti oblici diskriminacije prema Srbima, potvrđuje i najnoviji slučaj u ovdašnjem vrtiću gdje je mališanima nedavno "servirana" vaspitačica sa hidžabom koju nose neke žene islamske vjeroispovijesti.

I ne samo to. Tu ženu je neko "doveo za ruku" ignorišući pri tome dvije važne činjenice: da je zakonom regulisan način zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima, te da svako radno mjesto zahtijeva odgovarajuću stručnu spremu.

To očigledno nije ispoštovano jer su roditelji srpske djece saznali da "specijalna vaspitačica" nije kvalifikovana za rad u vaspitanju djece, te da nije raspisan konkurs za prijem novog radnika u obdaništu.

Pokušali su da riješe problem na sastanku Savjeta roditelja na kojem su upoznali i roditelje bošnjačke djece o novonastalom problemu i odluci da Srbi neće slati svoju djecu u obdanište dok se ne zaposli vaspitačica s potrebnom kvalifikacijom i prikladnim oblačenjem.

Na razumijevanje očigledno nisu naišli jer se u Srebrenici o tome ćuti više od mjesec. U iščekivanju da neko riješi taj problem, roditelji dojučerašnjih polaznika vrtića su udaljili svoju djecu iz te ustanove našavši privremena rješenja za njihov boravak kod rodbine ili prijatelja.

Zbog nezavidnog položaja u kojem su se našli nameće se pitanje kome je i zbog čega potrebno stalno podizanje tenzija u Srebrenici i iskušavanje strpljenja Srba. I, da li su oni, koji ucjenjuju i nameću, iskreni kada govore o izgradnji zajedničke budućnosti za Srbe, Bošnjake i ostale koji su odlučni da, i pored teške i tragične prošlosti, žive u ovoj opštini sa svojim potomcima.

U iščekivanju rješenja ovog problema u srebreničkom obdaništu treba podsjetiti da je ova ustanova, ne tako davno bila na "tapetu" zbog upotrebe ćiriličnog pisma i ekavskog govora kojim se koristi aktuelna direktorka. Ko  i zbog čega "režira" probleme u dječijem obdaništu, ostaje da se vidi.

Roditelji srpske djece koji bojkotuju nastavu zbog neprimjerenog oblačenja nekvalifikovane vaspitačice očekuju da se taj problem shvati ozbiljno i da se nađe rješenje za njega u što kraćem roku.

Jer, svi oni redovno plaćaju boravak svoje djece iako se za njihovo čuvanje snalaze kako znaju i umiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana