Iskrivljena slika

Veljko Zeljković

U Republici Srpskoj je zabilježen rekordan broj zaposlenih lica. Samo u posljednje tri godine pečat u radnoj knjižici dobilo je oko 10.000 radnika. Predstavnici sindikalnih organizacija ovo objašnjavaju rastom industrijske proizvodnje, ali i novim zakonskim rješenjima koja su imala cilj da smanje rad na crno.

Prema nekim ranijim podacima, u sivoj zoni ekonomije bilo je zaposlena čak trećina radnika. Poslodavci su koristili tadašnje rupe u zakonu, tražili načina da dođu do ekstra profita i koristili neažurnost inspekcijskih organa.

Sudeći prema novim podacima, ipak se nešto mijenja. I to nabolje. Valjda. Tako kažu. 

I podaci o stopi zaposlenosti su svakim danom sve bolji. Ova stopa je svake godine sve veća, a ona koja se odnosi na nezaposlenost sve manja. Međutim, ove podatke treba uzeti sa rezervom jer oni, nažalost, nisu rezultat pozitivnih privrednih kretanja. Oni su posljedica sve masovnijeg odlaska mladih u inostranstvo, koji se odjavljuju sa Zavoda za zapošljavanje i odlaze u potragu za nekim boljim životom. Znači, nije sve tako bajno i sjajno. Ima tu i sivila. Pa i crnog.

Oni što treba da brine jeste to što se radi o nekontrolisanom egzodusu mladih i obrazovanih ljudi.

Sve ovo je dovelo do toga da u pojedinim mjestima poslodavci već imaju problema sa pronalaskom adekvatne radne snage. Sve manje je doktora i informatičara, ali i konobara, električara, vozača i građevinskih radnika.

Ruku na srce, samim vlastima, ma kako to čudno zvučalo, odgovara ovaj egzodus radne snage jer oni koji su pronašli sebe u nekoj od obećanih zemalja godišnje u BiH pošalju više od četiri milijarde maraka. Ekonomski analitičari smatraju da bi bez ovog novca ekonomija u BiH doživjela kolaps. Reklo bi se, sreća u nesreći. Gledano iz ugla vlastodržaca.

Gledano iz ugla onih koji gledaju malo dalje od "sutra", radi se o "kretanjima" koja bi po BiH, ali i RS, mogla imati nesagledive posljedice jer bismo mogli postati zemlja staraca. Zemlja bez kadrova i budućnosti. 

Da zaključimo - statistički podaci znaju nekad zavarati, ali i stvoriti iskrivljenu sliku. Šta činiti? Kao prvo, stisnuti poslodavce da prijave svoje radnike. Najstrože kazniti rad na crno i svesti ga na podnošljiv minimum. A kada to poslodavci učine, onda i da iste te radnike ne potcjenjuju i daju im normalne plate sa kojima će moći prebaciti preko petnaestog u mjesecu. I treći uslov, ne manje bitan, stvoriti uslove u kojima će politika biti kreator boljeg života, a ne dio naših života!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana