Iskorak u pravosuđu

Goran Maunaga

Nova, revidirana, izmijenjena i dopunjena Strategija za rad na predmetima ratnih zločina morala je da bude donesena uglavnom zbog krivice Tužilaštva i Suda BiH koji se nisu držali osnovnih odrednica prethodne strategije.

Umjesto da procesuiraju najsloženije predmete ratnih zločina koji su ostali, a to su predmeti zločina počinjenih nad Srbima, jer su najsloženiji predmeti zločina počinjenih nad Bošnjacima već procesuirani, rađeno je upravo obrnuto.

I to tako da je i u tim manje složenim predmetima izbjegavano procesuiranje glavnih krivaca, odgovornih i po komandnoj dužnosti, a kamoli da je i za odgovorne za zločine počinjene nad Srbima uspostavljena odgovornost za udruženi zločinački poduhvat, kao što je to bilo u slučajevima zločina nad Bošnjacima.

Pošto su se pojedinci u tim pravosudnim institucijama bavili tim mahinacijama držeći u ladicama predmete poput "Atif Dudaković", zločini mudžahedina, "Dobrovoljačka", "Tuzlanska kolona", "Trnovo", zločini u Hercegovini, ili oslobađajući Nasera Orića i ostavljajući neriješene ratne zločine počinjene nad 3.500 Srba u Podrinju, rok od sedam godina je, očigledno, protekao u neradu i opstrukciji istraga i suđenja u tim najbitnijim predmetima.

Pohvalu Radnoj grupi za izradu izmjena i dopuna Strategije treba uputiti i za precizno definisanje dosadašnjih problema u toj oblasti, a to su baš problemi procesuiranja manje složenih, umjesto najsloženijih predmeta, kao i njihova neravnomjerna raspodjela.

Da nije bilo toga, predmet "Naser Orić" do sada bi procesuiralo Okružno tužilaštvo u Bijeljini, uz neoborive dokaze, po pravu i pravdi, umjesto uz mahinacije i kupovinu svjedoka i oslobađanje, kako je to radilo pravosuđe na nivou BiH nakon otimanja tog predmeta od bijeljinskog tužilaštva.

Revidirana Strategija sada tom tužilaštvu, uz nove dokaze, ponovo omogućava rad na tom predmetu i mogućnost konačnog dolaska do naredbodavaca i počinilaca zločina nad Srbima u selima oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Veliki plus revidirane Strategije je i uvođenje sistema odgovornosti. Znajući dosadašnji način rada bh. pravosuđa i dalje možemo očekivati nepoštovanje odredbi Strategije, ali bi zato bilo lijepo vidjeti da zbog toga neko, konačno, bar disciplinski odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana