Ironija federalne koalicije

Željka Domazet

Da ni osam mjeseci nakon izbora Federacija nije posložila svoju izvršnu vlast i jasno se odredila ko je opozicija a ko pozicija govore i činjenice o stvarnoj poziciji DF-a Željka Komšića.

Prvo su dani i mjeseci potrošeni dok se koalicija trojca SDA, HDZ i DF sastavila poslije niza peripetija i svađa. I kada se konačno sastavila, za protekla dva i po mjeseca nije se bavila ničim drugim do svađama u vezi s tim ko će koji resurs poklopiti i njime upravljati.

Kako je HDZ digao glas da se moraju promijeniti upravljačke strukture u pojedinim federalnim javnim preduzećima da ne bi gomilala gubitke i u konačnici otišla u stečaj, dotle je SDA gurala glavu u pijesak, a DF tražio da poklopi gotovo trideset firmi i da njima upravlja ministarstvo njihovog Reufa Bajrovića. Smatrajući da su Komšićevi kadrovi ipak pretjerali, federalni premijer Fadil Novalić je podvukao crtu i konačno zajedno sa svojim stranačkim ministrima i ministrima iz HDZ-a donio uredbu po kojoj javnim preduzećima ne može vladati jedno ministarstvo nego Vlada u cjelini i da je javna imovina Federacije vlasništvo upravo Vlade Federacije, odnosno FBiH u cjelini.

Uvrijeđeni Komšić je odmah poručio da će DF prava potražiti na sudovima i obavijestio svoje koalicione partnere da ova stranka ide u opoziciju. No, ovaj Komšićev potez ne znači da će njegovi ministri odstupiti od fotelja u koje su zasjeli, nego će, kako tvrdi, "radi naroda" ostati u njima, kao i na ostalim nivoima vlasti. Ni čudnije opozicije, ni smješnijeg razlaza.

I dok lider HDZ-a Dragan Čović kaže da za njega parlamentarna većina više ne postoji i da treba tražiti druge partnere, s druge strane lider SDA Bakir Izetbegović i dalje tvrdi da je DF u koaliciji, a Novalić jasno poručuje Komšiću da je nakon njihove najave da su opozicija "DF upao u rupu" i da mu SDA pruža ruku.

Da li će Komšić kao posrnulo dijete koje je kroz igru upalo u rupu pružiti ruku da ga Izetbegović izvuče, ostaje da se vidi. Bilo kako bilo, koalicione igrarije u Federaciji i u budućem periodu biće igre bez granica.

Jasno je jedino da parlamentarna većina i koalicija u pravom smislu te riječi u Federaciji ne postoji, bez obzira na to da li će Komšićev DF izaći iz rupe ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana