Iranci

Goran Maunaga

Žestoki sukobi, borba na život i smrt između sunita i šiita iz zemalja islamskog svijeta preko tajnih obavještajnih službi tih država sve više se prenose i u BiH, odnosno njen federalni dio.

Rat između iranskih, sirijskih, pakistanskih, kuvajtskih, saudijskih tajnih službi u BiH se vodi već odavno, a dokle je stigao najbolje će se pokazati u slučaju eskalacije sukoba Zapada s Iranom. U tom slučaju iranski obavještajci, koji pripadaju šiitima, aktiviraće već dugo pripremani plan - bezobzirno će zloupotrijebiti i BiH i njenu sunitsku vehabijsku zajednicu u koju su već infiltrirani.

Razlika između šiita i sunita nije bila toliko bitna u vrijeme kad su Alija Izetbegović i SDA formirali neraskidive veze sa iranskom obavještajnom službom i kad je Izetbegović, čak, podržavao šiitski Iran u borbi protiv sunitskog Iraka. Danas su te razlike nepomirljive.

Zapadne službe imaju evidenciju kretanja pripadnika svih tajnih službi islamskih zemalja u regionu, posebno iranske, a ozbiljnije tretiranje tog problema, poslije onog slučaja sa terorističkim kampom Pogorelica, prvi put je zabilježeno u maju i junu, kada su iz BiH zbog špijunskog rada deportovane iranske diplomate. I umjesto da to bar nakratko uspori djelovanje iranskih obavještajaca u BiH, ono je dodatno pojačano poslije samo nekoliko posjeta zvaničnika Irana Sarajevu. Činjenica je da niko više ne može zaustaviti njihovu invaziju na BiH, a dokaz za to su umnogostručeni prelasci iranskih špijuna, među kojima je i šef jedne od službi Abolghasem Rafije Parhizkar.

Bliska saradnja visokih političkih zvaničnika i oficira Armije RBiH sa pripadnicima Iranske revolucionarne garde, koja je uspostavljena u ratnim godinama, do danas je nastavljena kroz razne organizacije koje, navodno, baštine iransko-bosansko prijateljstvo. O načinu rada mnoštva takvih humanitarnih i kulturnih organizacija u BiH već se mnogo zna, ali se više pažnje mora posvetiti i pojačanom djelovanju takozvanih diplomata, jer se iza njihovih pasoša kriju obavještajci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana