IPA fondovi

Vedrana Kulaga
IPA fondovi

I dok sve normalne zemlje u regionu i svijetu čine maksimalne napore da na što bolji način iskoriste sredstva i pomoć iz različitih fondova, jedan dio BiH izgleda nema sluha niti želje da im bude bolje. Nekome sa strane to bi možda i izgledalo čudno, ali ne i nama koji živimo u ovoj zemlji.

Zbog odluke Vlade FBiH da ne prihvati revidiranu listu projektnih prijedloga IPA 2011, koju je prošle sedmice usvojio Savjet ministara, BiH bi mogla da ostane bez skoro 90.000.000 evra pomoći iz Evropske unije.

O čemu su, odnosno da li su uopšte o bilo čemu razmišljali članovi federalne vlade kada su odlučili da ne prihvate ovu listu? Da li su svjesno ili pak nesvjesno oduzeli BiH milione evra pomoći u ovim teškim vremenima?

Ovaj potez federalne vlade je, ako je suditi po pristiglim informacijama, natjerao Evropsku komisiju da suspenduje sve projekte IPA fondova za BiH u 2011. godini.

Ako se informacije pokažu kao tačne i ako bude zvanično potvrđeno da je Evropska komisija stopirala milionsku pomoć za razvoj BiH, biće kao što narod kaže "veselo".

Jer šta drugo može da se kaže? Bez novca nema razvoja, a bez razvoja nema napretka. Jedino je jasno da će milioni evra pomoći biti blokirani, da će brojni projekti izgleda biti zaustavljeni, ali i da Federacija za to ne mari, kao da im upravo cvjetaju ruže. A svi znamo da nije tako.

Na osnovu njihove odluke može se zaključiti da ih nije briga što će zbog njih i njihovih suludih odluka ispaštati mnogi.

Nije ih briga za socijalnu uključenost, puteve, prostorno uređenje, deminiranje, obrazovanje i sprovođenje brojnih reformi, među kojima su i one od kojih mnogo toga dobrog i korisnog za razvoj i unapređenje očekuje stanovništvo i racionalni predstavnici vlasti u BiH.

Sada sve pada u vodu, a FBiH je pogurala na dno korist, pomoć i spas u brojnim oblastima društvenog, ekonomskog, socijalnog i političkog života.

Jer ulog nije mali i toga su morali biti svjesni u tamošnjoj Vladi.

Žalosno je i tužno što će zbog "pametnih" glava u Federaciji po ko zna koji put ispaštati i Republika Srpska. Zbog njihovih mudrih odluka desetine miliona evra koje su trebalo da se sliju u BiH, dobiće neko drugi, pametniji i odlučniji i, prije svega, složniji.

Šteta je još i to što je pitanje hoće li se mudraci u Federaciji sjetiti šta su izgubili, kada im pred zgradom Vlade budu bjesnjele bune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana