Investitori čekaju bolja vremena

Danijela Bajić

Virus korona poremetio je planove brojnim investitorima koji su ove godine namjeravali da ulažu novac u neke nove projekte, kako u svojoj, tako i u zemljama regiona. Malo ko želi da rizikuje, svi čekaju neka bolja vremena.

Prvo što se svi pitaju jeste da li će ovo i kada proći, jer neizvjesnost ubija u svakom pogledu.

Nikome se ne pokreće novi biznis, jer ovaj problem nije zadesio samo BiH nego cijeli svijet, pa da investitor može svoje želje preusmjeriti na neku drugu državu.

Uglavnom, investitori završavaju ranije započete i u maloj mjeri ugovorene poslove. Malo ko se odlučuje da pokrene biznis, jer je pitanje kako će i da li će uopšte uspjeti u budućnosti, zato što se sve bukvalno mijenja, od kretanja do potreba.

Oni koji su ipak odlučili da pokrenu biznis okrenuli su se djelatnostima koje ne zahtijevaju pretjerano velika ulaganja, kao što su računarsko programiranje, savjetovanje pri poslovanju i upravljanju, drumski prevoz robe, inženjerske djelatnosti, trgovina na malo putem interneta, reklamne agencije i slično, jer razmišljaju i o potrošačkoj moći, koja je sve slabija.

Mnoge kompanije čuvaju novac i kako bi održale likvidnost zbog sve ove neizvjesnosti, koja je jača od želja za profitom.

Epidemiološka situacija je sve dotukla, a šta će biti u narednom periodu, niko ne zna. Svjetski ekonomisti najavljuju duboku globalnu recesiju nalik onoj koja je svijet zadesila u godinama nakon Drugog svjetskog rata, a ništa bolje prognoze ne daju ni epidemiolozi.

Da li će se te prognoze i obistiniti, znaćemo vjerovatno već na jesen, a već sada svjedočimo negativnim efektima epidemije koji se u velikoj mjere ogledaju širom svijeta.

Ove godine epidemiološka kriza je sve poremetila i sve dovela u pitanje. Od sve ove situacije i toga do kada će trajati zavise dalji koraci nadležnih, koji ulažu velike napore da održe situaciju koliko-toliko pod kontrolom.

Pred rukovodiocima kompanija širom svijeta sada je da analiziraju situaciju i donesu odluke kakve mjere će biti dalje potrebne, jer je ova situacija sve uhvatila nespremne. Ono što je najvažnije za cijeli ljudski rod je sačuvati živu glavu, jer narodna poslovica kaže “Zdrav čovjek ima 1.000 želja, a bolestan samo jednu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana