Investitora sve manje

Marijana Miljić Bjelovuk

Kraj svake godine donosi sumiranje rezultata i podvlačenje crte kako bi se vidjelo šta je urađeno, a šta nije. I već sada pojedini znaju gdje će pasti, a gdje će se vinuti u visine.

Tako je već izvjesno da će Srpska kao i većina ostalih zemalja u regionu, ali i šire, zabilježiti pad stranih investicija u godini koja je na samom izmaku.

Razlog za to, kako u Vladi RS navode, je komplikovana situacija na međunarodnoj političkoj i ekonomskoj sceni koja će se odraziti i na domaće tržište, ali i pad profita kompanija. I međunarodne institucije predviđaju pad stranih ulaganja na globalnom nivou.

Međutim, politička i ekonomska situacija u svijetu nisu jedina prepreka strancima da ulažu svoj kapital na domaćem tržištu. Unutrašnji problemi su definitivno jedna od glavnih kočnica strancima da pokrenu posao u RS.

Spisak tih unutrašnjih problema je podugačak i on se ponavlja iz godine u godinu, a u prvom redu to su administrativne barijere, preveliki broj dozvola potrebnih za rad i gradnju, te isto toliko fiskalnih i parafiskalnih nameta, ali i korupcija koja je, nažalost, zastupljena u svakoj mogućoj oblasti. 

Te prepreke treba početi rješavati što prije, jer će u suprotnom i oni stranci koji su do sada ulagali svoj kapital na domaće tržište odlučiti da stave katanac na preduzeća i potraže zemlju sa boljim uslovima za rad. A takvih je definitivno mnogo.

To nikome ne ide u korist i zato je možda ovo i posljednje upozorenje nadležnima da se uhvate u koštac sa problemima i počnu da ih rješavaju.

Rješenja definitivno ima na pretek. Prvi korak u rješavanju slagalice je prelazak sa obećanja na djela. Jer sve dok to nadležni ne urade, investitori neće ulagati svoj kapital na domaće tržište i odlaziće u susjedne zemlje, dok će domaća preduzeća nastaviti da se mukotrpno bore za opstanak na tržištu. A to sigurno nikome ne ide u korist, ni Srpskoj, ni privrednicima, ali ni radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana