Investicije

Marina Čigoja
Investicije

Svi stanovnici BiH navikli su već da je zemlja u svim mogućim mjerenjima, standardima, grupama i istraživanjima, o bilo čemu da se radi, na samom dnu regiona, Evrope ili svijeta. Jedino se prema visini cijena može pohvaliti visokim mjestom u odnosu na zemlje u okruženju.

Prema najnovijim procjenama Bečkog instituta za ekonomske studije o privlačenju investicija u zemljama istočne i centralne Evrope, BiH je, sa 100 miliona evra investicija, koliko eksperti ovog instituta procjenjuju da će privući u ovoj godini, stavljena na samo dno.

Ovako poražavajući podaci, naravno, ni za koga nisu iznenađenje. Dovoljan pokazatelj o katastrofalnom stanju u ovoj zemlji je činjenica da BiH ni više od osam mjeseci poslije izbora nema formiranu vlast.

Velike investicije su BiH u proteklih nekoliko godina naširoko zaobilazile, a nestabilna politička situacija u zemlji sigurno je jedan od glavnih razloga za to. Naravno, nije i jedini. Duge i komplikovane procedure za registraciju firme, teško dobijanje građevinskih dozvola, izostanak podsticajnih mjera, brojni nameti, samo su neki od razloga što investitori ne žele ni da pogledaju BiH.

U prilog tome najbolje govori i izvještaj Svjetske banke o uslovima za poslovanje u 2010. godini, u kojem se navodi da sve zemlje u regionu imaju daleko bolje uslove za poslovanje nego BiH.

Kreditni rejting BiH takođe nije na zavidnom nivou, a sve to zajedno doprinosi lošoj predstavi BiH u očima stranih investitora.

A da se to promijeni, ni vlasti ne čine ništa. Ako želi da bar koliko-toliko dovede u red stanje u ovoj oblasti, BiH mora da preduzme odgovarajuće korake. Bez odgovornog odnosa prema investitorima i sopstvenim resursima i potencijalima, bolje mjesto od onog na kojem se trenutno nalazi BiH ne može da očekuje.

Postavlja se pitanje kakva očekivanja i budućnost u takvoj zemlji i ekonomiji onda mogu da imaju građani ove zemlje? Umjesto konstantnih političkih prepucavanja i kalkulacija kome će koje mjesto u zajedničkim institucijama pripasti, domaćim političarima mnogo bolje bi bilo da se ozbiljno pozabave ekonomskim stanjem zemlje, koje je svakim danom sve sivlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana