Investicije i BiH

Ma­ri­na Čigoja

Skotland jard, zgradu u kojoj se nalazilo sjedište londonske policije, jedno od najčuvenijih u svijetu, kupili su arapski investitori koji planiraju da je pretvore u luksuzne apartmane.

Ovu vijest prenijeli su juče svi mediji, a objašnjenje engleskih vlasti je da će zahvaljujući ovoj investiciji policajci dobiti novu opremu, građani Londona modernu policijsku službu, a javna kasa 100 miliona funti za škole i bolnice.

Osim ove, novog vlasnika nešto ranije dobila je još jedna ikona Londona - soliter "Krastavac", ali nije ovaj grad jedini poznat po zgradama u kojima su smješteni veliki biznisi. Novi Svjetski trgovinski centar u Njujorku, tornjevi "Petronas" u Maleziji samo su neki  od primjera. Unosan biznis postao je i sport, pa će tako slavni stadion Fudbalskog kluba Real Madrid "Santjago Bernabeu" promijeniti ime zbog sporazuma sa bogatim arapskim investitorima i niko se neće buniti, naprotiv, biće im drago jer će tako svi podebljati novčanike.

I dok se u razvijenoj Engleskoj policija seli iz zgrade koja je jedan od simbola njihovog glavnog grada, u nerazvijenoj BiH slika je potpuno drugačija. Ne znam da li bi nekome u BiH uopšte palo na pamet da, s ciljem privlačenja investicija, "iseli" bilo koga ko je na državnim jaslama. Oni su ovdje nedodirljivi.

Dok je prioritet razvijenih zemalja forsiranje biznisa i razvoj ekonomije, te ulaganje u školstvo i zdravstvo, kod nas je glavni zadatak onih koji vode zemlju obezbjeđenje što boljih uslova za administraciju. Najreprezentativnije i najljepše zgrade u BiH rezervisane su upravo za njih, dok su firme, posebno one iz realnog sektora, nerijetko smještene po skladištima i garažama. 

Naravno da se ne možemo porediti sa Engleskom ili drugim mnogo razvijenijim zemljama, ali sigurno bi se i ovdje mogle naći ili izgraditi zgrade koje bi privukle pažnju investitora i u koje bi se mogao uložiti veliki novac, a zgradu, na kraju krajeva, ne može niko odnijeti iz grada. Ali, kod nas je to očito teško očekivati. Investicije su konstantno u padu, a investitori i koji nam dođu uglavnom gledaju da se dočepaju našeg prirodnog bogatstva i da iz toga izvuku korist, a zatim odu. Investicija nemamo, novac rasipamo, a ukoliko se nešto i planira štedjeti, to u pravilu ide preko leđa radnika, nikad preko leđa onih koji o tim uštedama odlučuju. Zbog toga i ne čudi da se svake godine ogroman novac daje za zakup prostorija u kojima su smještene institucije BiH.

Možda bi naše vlasti konačno trebalo da se ugledaju na kolege iz razvijenijih zemalja i po poslu koji obavljaju, a ne samo po visini primanja koja imaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana