Institut

Goran Maunaga

Institut za nestala lica BiH stagnira u radu, jer je u posljednje vrijeme u njemu počinjeno toliko nezakonitosti da više niko nije pametan da ocijeni da li njegovo dalje postojanje uopšte ima više ikakvog smisla.

Ali pošto je moguće da su bošnjački predstavnici sa Amorom Mašovićem na čelu Institut namjerno doveli do gašenja nakon što je njegovo funkcionisanje iskorišćeno za traženje isključivo nestalih pripadnika bošnjačkog naroda, to ne treba dozvoliti dok ne bude pronađeno još 1.700 nestalih Srba.

Međutim, takvom, zakonitom funkcionisanju Instituta ne treba se nadati sve dok se na svim ključnim funkcijama u toj ustanovi, na kojima bi po pravilniku trebalo da budu Srbi ili Hrvati, nalaze predstavnici bošnjačkog naroda.

Stanje je nepodnošljivo, što najbolje ilustruje činjenica i da se Mašović istovremeno nalazi na dvije funkcije, na mjestu vršioca dužnosti predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Instituta te na funkciji šefa Sektora za traženje, ekshumacije i identifikacije, gdje je imenovao sam sebe.

Pošto je spriječio da na to mjesto kao vršilac dužnosti do izbora novog šefa Sektora bude postavljen, kako nalaže pravilnik, srpski kadar Željko Mandić, onda uopšte ne čudi to što već pet mjeseci sprečava i izbor šefa Centralne evidencije nestalih nezakonito držeći na tom mjestu vršioca dužnosti Dženanu Šabić.

Upravljačka struktura dodatno je bila uzurpirana i tako što je Jadranka Duraković više od dva mjeseca predsjedavala Upravnom odboru iako je imala mandat vršioca dužnosti UO, a ne mandat predsjedavajućeg.

Zato ne čudi ni to što Upravni odbor donosi pravilnike i odluke koje bi trebalo da donosi Kolegijum direktora, ne hajući ni za činjenicu što svi članovi Upravnog odbora, kao i dva člana Kolegijuma, već godinama rade u tehničkom mandatu, zbog čega nijedna odluka takvih nema zakonsko uporište.

Finansije u Institutu posebna su priča. Dobro razrađeni "biznis" čuvanja posmrtnih ostataka u Komemorativnom centru u Tuzli, vrijedan deset miliona maraka naših para, koji traje od osnivanja Instituta 2008. godine, za lično bogaćenje iskoristila je klika s Mašovićem na čelu.

Zato je za pohvalu bar to što na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Instituta nije usvojen prijedlog o finansiranju jer, jednostavno, srpski predstavnici ne mogu dozvoliti da tužilaštva troše novac potpuno netransparentno, bez podnošenja ikakvih izvještaja o tome. U kraj treba stati dugogodišnjim mahinacijama bar u tom segmentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana