Institut

Goran Maunaga

Način rada u Institutu za nestala lica BiH, nažalost, paradigma je BiH, primjer koji daje pravu, stvarnu sliku naše stvarnosti.

Za bogaćenje iskoristiti čuvanje posmrtnih ostataka identifikovanih i neidentifikovanih lica, nestalih, stradalih, mučenih, ubijenih tokom rata, prevazilazi čak i sve do sada kod nas viđene "domete".

Taj dobro razrađen "biznis" traje od osnivanja Instituta 2008. godine i "pojeo" je deset miliona budžetskih iliti naših para, od čega je čak pet miliona otišlo monopolisti, Komemorativnom centru iz Tuzle.

Plan pristrasnog i nezakonitog načina rada Instituta bez sumnje je odlično osmišljen.

Nakon što je sprovedena nezvanična odluka da Institut radi i postoji samo zbog pronalaženja posmrtnih ostataka ubijenih i nestalih Bošnjaka, nezakonitim Pravilnikom o troškovima ukopa, iako su ukopi u nadležnosti entiteta, definisani su i detalji te morbidne prevare.

Tako je zbog bogaćenja onih koji su osmislili i koji učestvuju u planu da tuzlanski Komemorativni centar u čuvanju tijela ima privilegovan položaj i uz njega milione maraka, takođe nezakonitom odlukom, cijena čuvanja tijela bez ikakvog obrazloženja povećana za više od tri puta. Samo na toj razlici u cijeni zgrnuti su novi milioni.

Ali ni tu nije kraj presedanima u toj instituciji, koja bi trebalo da bude primjer savjesnog, poštenog rada jednostavno zbog njene prvobitne namjene.

Naime, Upravni odbor donosi pravilnike i odluke koje bi trebalo da donosi Kolegijum direktora, ne hajući ni za činjenicu što svi članovi Upravnog odbora, kao i dva člana Kolegijuma, već godinama rade u tehničkom mandatu. Nijedna odluka takvih nema zakonsko uporište.

Zato više nego čudi činjenica da do danas na sve to niko nije reagovao, pa ni Savjet ministara, iako se radi o grubom kršenju Zakona o javnim nabavkama i Zakona o finansiranju institucija na nivou BiH. 

Takav neodgovoran odnos prema trošenju budžetskih sredstava jeste stvarna i najveća opasnost po opstanak BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana