Institut za traženje nestalih

Vanja Štrbac
Institut za traženje nestalih

Dok porodice nestalih već polako gube i zadnju nadu da će u skorije vrijeme biti pronađeni posmrtni ostaci njihovih najbližih, stradalih u prethodnom ratu, dotle rukovodstvo institucije nadležne za njihov pronalazak, sudeći prema onome o čemu se posljednjih dana govori i piše, ne radi ništa.

Činjenica je da je Institut za nestala lica BiH prošle godine iskopao svega 218 tijela. To tu ustanovu, međutim nije spriječilo da lani potroši 4,2 miliona maraka.

Osim toga, od šest članova Upravnog odbora, samo su dva legitimna, dok je za tri člana istekao mandat još u junu prošle godine, a jedan član je imenovan na novu funkciju. A niko da kaže gdje je zapelo sa konkursom za nove članove.

Institut nije ispoštovao ni svoju zakonsku obavezu da formira Centralnu evidenciju nestalih.

U protekle dvije godine sva ekshumirana tijela pronađena su zahvaljujući Operativnom timu za traženje nestalih RS, osim četiri tijela za koje je informacije dala Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Institut nije pronašao niti jedno tijelo.

Šokantna je i informacija da su ostaci, koje je pronašao Institut, a za koje se tvrdilo da su tijela stradalih Srba, u stvari skeletni ostaci životinja.

Na početku rada Instituta, RS je tragala za 1.800 lica, dok danas taj broj iznosi 1.796, što je pokazatelj zastoja rada Instituta u procesu traženja nestalih Srba. Tačnije, njegovog nerada. Lani je identifikovano 1.206. lica od čega je svega 28 Srba, dok su pretprošle godine ekshumirana 24 srpska tijela.

U prilog kritičkim stavovima prema Institutu govori i podatak da Savjet ministara BiH na prošlom zasjedanju nije usvojio izvještaj o radu ove institucije.

Sve ovo navedeno govori da su sporost i neefikasnost osnovne odlike Instituta za nestala lica BiH.

Porodicama nestalih ostaje da ulažu žalbe na nerad Instituta i da priželjkuju kraj agonije iščekivanja da će jednom biti pronađeni posmrtni ostaci njihovih najbližih.

A svima ostalima ostaje nada da će trenutno zadužene za pronalaženje i ekshumaciju nestalih i njihovu borbu za novcem na krajnje nemoralan način, zamijeniti oni koji će raditi ono što im je dužnost, ali i moralna i zakonska obaveza. I da će na čelo Instituta doći oni kojima je zaista stalo do toga da dođe kraj agoniji porodica nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana