Institut za nestale

Željka Domazet

Institut za nestala lica BiH godinama troši enormna sredstva poreskih obveznika, a u isto vrijeme iz godine u godinu kiti se upozorenjima revizora, pun je nesaglasnosti i spornih poteza, a u osnovnom poslu, traženju nestalih, nije uradio gotovo ništa.

Čelnim ljudima Instituta odavno je istekao mandat, gotovo nikako se ne sastaju, ali uredno troše stotine hiljada maraka.

Porodice nestalih iz Republike Srpske godinama upozoravaju na loš rad ili, bolje rečeno, nerad Instituta i zaposlenih u ovoj instituciji, ali, kao da se radi o marsovcima, niko u BiH ne poteže za smjenama vječito ustoličenih ljudi u ovoj instituciji, poput Amora Mašovića, koji će, kako stvari trenutno stoje, doživotno vedriti i oblačiti u Institutu.

Iako je Institut još prije šest godina imao obavezu da uspostavi centralnu bazu podataka o nestalima, on to nije učinio ni do današnjeg dana, mada je za te namjene potrošio enormna sredstva. Institut je morao da ponudi odgovore o mnogim nestalim licima, da okonča iskopavanja po mnogim stratištima na kojima su završile kosti pobijenih Srba, kako u Sarajevu, tako i na drugim područjima gdje su na zvjerski način ubijani i bacani, ali nijednog validnog odgovora porodice koje traže svoje najmilije već više od dvije decenije nisu dobile.

Haotično stanje koje godinama vlada u Institutu i činjenica da za to niko ne odgovara samo su još jedan dokaz da ova institucija ne polaže račune nikome, da troši novac nemilice i da nema milosti prema bolu porodica koje su gotovo izgubile svaku nadu da će svoje pobijene srodnike ikada naći. I ono malo posmrtnih ostataka koji su tokom rada Instituta pronađeni, ukopani su i pronađeni na osnovu saznanja porodica, a ne ni u kom slučaju zahvaljujući radu i angažovanju ove institucije.

Na pitanje do kada će se tolerisati javašluk, nerad i rastrošnost Instituta za nestala lica, niko sa sigurnošću ne zna odgovor. Ono što je već odavno jasno jeste da je upravo zahvaljujući Institutu nada porodica nestalih da će pronaći svoje najmilije zakopana i nestala, te bi stoga gašenje ove institucije i vraćanje procesa traženja nestalih entitetskim institucijama otkočilo proces i vratilo zakopanu nadu. Bez ozbiljnih rezova u ovoj oblasti proces traženja nestalih će i dalje stagnirati, a enormna sredstva trošiti bez odgovornosti i reda, sve dok ne nestane i posljednja porodica koja će nekoga tražiti po ovoj na sve načine alogičnoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana