Institut za nestale

Svjetlana Šurlan

Još jedna u nizu institucija na nivou BiH koja troši enormna sredstva je Institut za nestala lica BiH, a čiji rezultati rada su i više nego mizerni. Kao i mnogobrojne, i u ovu ustanovu uselili su se brojni politički interesi koje sprovode raznorazni stranački podanici.

To ne bi bilo ništa neobično, s obzirom na mnogobrojne slične institucije u BiH, da se izričito u zakonu ne spominje da u radu Instituta ne mogu učestvovati oni koji su na bilo koji način povezani sa politikom.

Ali to se naočigled svih krši i Institut za traženje nestalih, koji bi trebalo da služi na korist svima u BiH, zloupotrebljava se u svrhe samo jedne strane u ovoj zemlji - bošnjačke.

I pored toga što radi nelegalno, što je većini članova upravljačkih i nadzornih struktura istekao mandat, u Institutu se ne libe da na svoj nezakonit rad, ili je pogodnije reći nerad, godišnje troše milione maraka.

Rezultate njegovog (ne)rada i te kako primjećuju porodice 1.700 nestalih Srba za kojima se još traga.

Nijednu riječ pohvale ne mogu da daju ni porodice Srba iz Zalazja, koji su sa istim tim Institutom muku mučili da preuzmu posmrtne ostatke svojih najdražih i dostojno ih sahrane.

Institut se više, i vrlo često, bavi iskopavanjima osoba koje su stradale još u Drugom svjetskom ratu, a prema određenim informacijama, čak su iskopavali i porodične grobnice na grobljima, a koje nemaju veze sa ratom i nestalima.

Kako onda objasniti ljudima da su njihovi troškovi opravdani, da je milion i po malo, kako vole da kažu u Institutu, za njihove potrebe.

I tome nema kraja, pare se troše, obično na sve i svašta, osim na ono za šta su namijenjene, a nepronađeni ostaci hiljada ljudi još čekaju u grobnicama.

U isto vrijeme porodice nestalih neprestano čekaju da li će i kada neko naći njihove najmilije.

O tome da li će za to neko na kraju odgovarati, suvišno je i pričati, jer ni pravosudne institucije BiH nisu na boljem glasu od Instituta.

Svi poštuju isti princip: nerad, trošenje i stvaranje BiH kao države u kojoj su stradali samo Bošnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana