Institut za nestale pare

Svjetlana Šurlan

Institut za nestala lica ima godišnji budžet od 3,34 miliona i ukupno 52 zaposlena radnika, a mnogo duži je spisak onoga šta ta ustanova nema, a prije svega nema radnu disciplinu.

Odavno je poznato da u toj instituciji vlada haos i da nikada nije stala na zelenu granu, a njome od osnivanja vladaju "zeleni".

Izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole Instituta za nestala lica BiH samo je jedan u nizu dokumenata koji je potvrdio da je najbolje da ovaj institut bude ugašen.

Utvrđeno je da pare troše bez cilja i nadzora, nisu uređeni troškovi i izvori finansiranja projekata, ali ni to šta radi koja organizaciona jedinica Instituta. Nije poznato ni ko upravljanja imovinom, kako naplaćuju sopstvene prihode i kako vraćaju pogrešno isplaćena budžetska sredstva.

Jednostavno ništa što bi trebalo da uređuje finansijsko poslovanje jedne ustanove, ova institucija nema. Nema definisane obaveze rukovodilaca, nema ni jasno definisana ovlašćenja i odgovornosti za realizaciju utvrđenih programa, ne postoji mapa ključnih poslovnih procesa…

Institut radi od 2005. godine i, iako im izvještaj o radu nije prošao Savjet ministara BiH od 2009. godine, uredno im svake godine budu doznačene pare iz budžeta. To je apsurd i tako nešto može da se dešava samo u BiH. Apsurd je i što u Institutu više troše za čuvanje tijela nego za pronalazak i identifikaciju mrtvih.

Više od sedam miliona maraka potrošili su za čuvanje tijela, a u stvari su tako finansirali komunalna preduzeća u FBiH. Istovremeno je za ekshumacije potrošeno oko dva miliona maraka.

U Institutu vlada nemar, a jedino što iz te institucije kao opravdanje za nerad navode je da im "fali kadrova". Za njih je jedino bitno da je u Kolegijum direktora Instituta izabran Amor Mašović, Marko Jurišić i Nikola Perišić i da je otvoren put za (ne)rad, odnosno čisto ispunjavanje želja SDA o pitanju nestalih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana