Institut za mahinacije

Goran Maunaga

Nelegalni privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica, nakon što je nezakonito otvorio koverte sa imenima kandidata za mjesta članova Kolegijuma direktora, nelegalno je obavio intervjue s njima i na isti način formirao i rang-listu tih kandidata.

Za sada je ostvaren cilj takvog načina rada, a to je sklanjanje srpskog člana Kolegijuma direktora Milutina Mišića koji je bio jedina prepreka stalnim mahinacijama u Institutu i koji je sprečavao nezakonito finansiranje čuvanja posmrtnih ostataka u kosturnicama po FBiH.

Čim je imenovan privremeni Upravni odbor, tijelo koje ne poznaju ni zakoni, ni sporazumi, taj transfer koji nisu dozvoljavali srpski članovi Upravnog odbora iz ranijeg saziva, odmah je ponovo omogućen.

O čemu se radi, jasnije je kad se zna da je Institut samo u 2014. godini za čuvanje posmrtnih ostataka nezakonito potrošio više od milion maraka, iako taj posao spada u nadležnost entiteta, a Srpska taj posao i sahrane obavlja besplatno.

Sklanjanjem Mišića, i dovođenjem u Upravni odbor Mome Škiljevića i Petra Šikmana, te sada i Nikole Perišića u Kolegijum direktora, SDA-ov Amor Mašović više neće imati ni najmanju prepreku u nastavku svog nečasnog posla, friziranju podataka o nestalima i nelegalnim novčanim transakcijama.   

Mišić će satisfakciju potražiti u sudu, što je za sada jedina mogućnost eventualnog povratka poštovanju zakona jer će uticaj Republike Srpske na donošenje odluka u Institutu sada potpuno nestati.

Da će doći do toga, znalo se već formiranjem privremenog Upravnog odbora. Redovni nije izabran jer u tom slučaju postoji obaveza uspostavljanja komisije za sprovođenje konkursne procedure za članove Upravnog odbora. To bi podrazumijevalo i davanje saglasnosti entiteta za formiranje te komisije, što je izbjegnuto.

Pošto će nakon ovakvog izbora novih-starih članova Kolegijuma direktora dominacija predstavnika jednog naroda u Institutu biti definitivna, u rješavanje tog problema hitno treba da se uključe i institucije Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana