Institut za mahinacije

Goran Maunaga

Uticaj predstavnika Republike Srpske na donošenje odluka u Institutu za nestala lica BiH odavno je sveden na minimum, ali kao da nekome ni to nije bilo dovoljno - uskoro bi tog uticaja moglo da nestane potpuno.

Značaj srpskog glasa skrajnut je prvo formiranjem privremenog Upravnog odbora Instituta, jer za izbor redovnog postoji obaveza uspostavljanja komisije koja bi sprovela konkursnu proceduru za članove Upravnog odbora.

U tom slučaju, to bi podrazumijevalo i postojanje saglasnosti entiteta za formiranje te komisije, što je, dakle, izbjegnuto, čime je preko privremenog Upravnog odbora omogućen nastavak finansijskih nezakonitosti.

Dodatno, srpski interesi ugroženi su i time što je predsjedavajući privremenog Upravnog odbora Mirko Okolić podnio ostavku i napustio Upravni odbor.

Bez odluke Savjeta ministara na tu funkciju postavljen je predstavnik iCMP-a Momir Škiljević, koji je još kao član Upravnog odbora svojim glasom omogućio nastavak razrađenog nezakonitog biznisa čuvanja posmrtnih ostataka u kosturnicama u FBiH. On će, dakle, u Institutu biti produžena ruka iCMP-a, organizacije koja ništa ne ulaže u funkcionisanje Instituta, ali koja će, eto, preko Škiljevića imati moć odlučivanja.

Uklanjanje srpskih predstavnika u Institutu koji godinama ukazuju na negativnosti u toj instituciji biće nastavljeno i eventualnim sklanjanjem Milutina Mišića iz Kolegijuma direktora. Objektivno, Mišić se posljednjih godina pokazao kao jaka brana svim nezakonitostima u Institutu pa je sada bošnjačkim predstavnicima u toj instituciji stalo da se na konkurs za srpskog člana Kolegijuma direktora prijavi što veći broj kandidata da bi Mišić bio eliminisan, dok će, na tim funkcijama najvjerovatnije ostati dosadašnji predstavnici Bošnjaka i Hrvata Amor Mašović i Marko Jurišić.

Tako će, poslije izbora za članove Kolegijuma direktora maksimalno biti pojačana dominacija predstavnika jednog naroda u tom institutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana