Institut i srpske žrtve

Vanja Štrbac
Institut i srpske žrtve

Savjetodavni odbor Instituta za traženje nestalih lica BiH ocijenio je da je "identifikacija deset civilnih i vojnih žrtava rata u Banjaluci nezakonita, jer je obavljena bez prisustva nadležnog tužioca i predstavnika ovog instituta".

Međutim, prava je istina da je tužilac dao naredbu Zavodu sa sudsku medicinu da se uradi identifikacija i obdukcija lica za koje je stigao pozitivan DNK izvještaj. Samim tim, sve je urađeno u skladu za zakonom.

Nije prvi put članovima Instituta da dovode u pitanje identifikacije i obdukcije koje su obavile nadležne ustanove Republike Srpske, koje su u svakom slučaju daleko efikasnije, nego traženje nestalih koje radi Institut.

E, pa upravo je ta efikasnost ono što je zasmetalo pojedincima u Institutu.

Izgleda da je ova identifikacija, obavljena u Banjaluci koju je uradio Operativni tim za traženje nestalih RS, zasmetala ljudima iz Instituta, jer se njima potvrđuje da su žrtve proteklog rata bili i Srbi. 

A uz to im je, po svemu sudeći, dobro došlo da malo skrenu pažnju sa svog neefikasnog djelovanja, možda zato što su svjesni svoga nerada, izostanka rezultata i godinama poslije osnivanja. Ili, možda zato što je sve ekshumacije u protekle dvije godine uradio Operativni tim Republike Srpske.

Razlog bi mogao da bude i taj što su i šačicu ekshumacija koju su uradili, obavili samo u prisustvu porodica, što smatraju regularnim, pa sada optužuju nadležne za ekshumacije u Banjaluci da su svoj posao obavili nezakonito, iako su bili prisutni inspektori i iako su imali naređenje tužioca.

Sve ovo samo dokazuje koliki "profesionalci" rade u instituciji zaduženoj za traženje nestalih lica na prostoru BiH.

I dok se svi pitaju dokle će se tolerisati ovakvo ponašanje zaposlenih u ovoj ustanovi, koja odavno već ne radi svoj posao kako treba, zaposleni u Institutu ostaju oni kojima su mandati odavno istekli, a za svoj nerad uveliko primaju plate. Dok porodice žrtava bezuspješno čekaju da njihovi najmiliji budu pronađeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana