Institut i nestali

Vedrana Kulaga
Institut i nestali

Predstavnici Republike Srpske već duže vrijeme upozoravaju na nerad i razne opstrukcije koje se dešavaju unutar Instituta za traženje nestalih lica BiH.

Ta "zajednička" institucija odavno je počela da daje znakove da je postala "bošnjačka", jer činjenice govore sve.

Dovoljno je samo podsjetiti da je za dvije i po godine rada pronađeno samo 81 tijelo koje pripada osobama srpske nacionalnosti.

Preferiranje bošnjačke strane u pronalaženju ostataka tijela dovelo je do kulminacije nezadovoljstva kod srpskih predstavnika u toj instituciji.

Neki su napustili Institut, a ako je suditi po najavama, i ostali će krenuti njihovim stopama. Moralni sud je presudio. Tačnije pravda i pronalaženje još 1.750 nestalih lica koje godinama traži Republika Srpska.

Prošlo je mnogo godina, a brojne majke, supruge, kćerke i dalje mole da budu pronađene kosti njihovih muževa, sinova, očeva.

Pa zar nije bilo dovoljno što se sudbina mučno poigrala sa njima, oduzevši im njihove najmilije, nego se sada i neki plaćenici igraju sa njima i onima kojih više nema. Gdje oplakati najmilije, zapaliti svijeću i položiti cvijeće kad im se ne zna vječna kuća?

Nepodnošljivo stanje u Institutu za nestala lica BiH primoralo je srpske predstavnike da podnesu ostavke, jer je, kažu, nemoguće raditi u instituciji u kojoj vladaju "mašovići" i "bombergerovi".

Rezultata nema, a godine prolaze. Kako jednom nekom reče "umiru preživjeli, a kosti se nemaju kome predati". Koliko će tijela doživjeti ovakvu sudbinu i zauvijek ostati "nestali". Zar su to zaslužili?

Kakvu će odluku tokom idućih dana donijeti preostali srpski predstavnici u ovoj, ponavljam, "zajedničkoj" instituciji ostaje da se vidi. Jedno je jasno, svi nestali zaslužuju da budu pronađeni i da se tretiraju na isti način.

Nacionalnost nije bitna, ali mnogi ne misle tako. Nažalost, naročito neki u Institutu za nestala lica BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana