Institut i Mašović

Goran Maunaga

U "slučaju Mašović" zaista ne treba ništa da bude čudno, jer je onaj ko godinama u interesu bošnjačke politike manipuliše žrtvama, njihovim brojem, mjestima stradanja, nacionalnošću umorenih, uz potpuno zanemarivanje traženja nestalih pripadnika drugih naroda, zaista spreman baš na sve

Da Institut za traženje nestalih BiH odavno isključivo služi politici samo jedne strane u BiH, kao i za lično bogaćenje nekih od njegovih direktora, odavno je poznato, ali novitet je da pojedinci tu zgrću velike sume novca i putem mahinacija voznim parkom Instituta.

Indikativno je da se na terencima Instituta, koje vozi trenutno predsjedavajući Kolegijuma direktora Amor Mašović, a sada i njegov sin, već treći put dešavaju veliki kvarovi, od kojih Mašović profitira i po 10.000 maraka.

Ovog puta riječ je o terencu "tojota kruzer", koji već mjesec leži u "Tojotinom" servisu, jer se, jasno, novac više ne može bacati dok se ne provjeri svaki detalj, malo je reći, čudnog i iznenadnog kvara na motoru snažnog vozila, koji je nastao u toku vožnje.

I da li je slučajnost i to što Mašovićev sin, pored toga što preko tate uzima "tojotu kruzer" od Instituta, takođe posjeduje "tojotu", samo ne "kruzer"?

I bez daljeg provjeravanja liči to na neki sarajevsko-jalijaški dil s predstavništvom "Tojote".

Upućeni tvrde da su ti kvarovi i saobraćajke isplanirani, da frizirani računi za popravku iznose i po 15.000 KM, dok se sva nastala šteta sanira ličnom kupovinom nekoliko dijelova po fabričkoj cijeni. Ovog puta istina, možda, ispliva na vidjelo, jer predstavnici druga dva naroda insistiraju na tome da se utvrdi stvarno činjenično stanje.

U "slučaju Mašović" zaista ne treba ništa da bude čudno, jer je onaj ko godinama u interesu bošnjačke politike manipuliše žrtvama, njihovim brojem, mjestima stradanja, nacionalnošću umorenih, uz potpuno zanemarivanje traženja nestalih pripadnika drugih naroda, zaista spreman baš na sve.

Iako je uprava Instituta sastavljena od Kolegijuma direktora, koji čine pripadnici sva tri naroda, sve bitne odluke u Institutu već godinama donose Mašović i njegovi ljudi.

Zato nije čudno što je Mašoviću omogućeno da se putem namještanja tendera ugrađuje i u cifre koje se odnose na osiguranje 25 vozila, koliko ih ima u voznom parku Instituta.

Ali sve su to logične nuspojave ukupnog Mašovićevog načina rada. Zato, pošto više nema nikakve šanse da Institut i Mašović počnu da se miješaju u svoj posao i da pronađu i neku srpsku nestalu žrtvu, Republika Srpska se mora vratiti svojim institucijama i profesionalnom načinu rada u toj oblasti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana