Institucije

Vedrana Kulaga
Institucije

Stanovnici BiH često se zapitaju kolike su plate omogućili onima kojima su, ispunivši svoju građansku dužnost, dali svoj glas na izborima i poslali ih u poslaničke klupe da tamo brane njihove interese i obezbijede im bolju budućnost.

Da nije sve onako kako bi trebalo da bude i da svojim glasom nisu postigli većinu onoga što su htjeli, pokazali su devetomjesečni izvještaji Centra civilnih inicijativa koji su mnogima još više otvorili oči.

Parlament i Savjet ministara BiH ove godine ostvarili su najlošije rezultate rada u poređenju sa resornim organima vlasti u Srbiji i Hrvatskoj, ali su zato bh. parlamentarci bili najplaćeniji u regionu, a kasne za svima, za svim i svačim.

Svi u BiH, pa i u regionu i svijetu, znaju u kakvoj se dubiozi ove godine zemlja nalazi. Bez vlasti, bez budžeta i političkog dogovora svakim danom sve dublje i dublje tone i visi na ivici propasti. Ali, u svemu tome postoji i druga strana medalje, a to je i da su poslanički džepovi sve dublji i dublji.

Poslanici Parlamenta BiH za četvorogodišnji mandat iz državnog budžeta "uzmu" i do 300.000 KM, što predstavlja sumu za koju zaposleni sa prosječnom platom u BiH moraju da rade čak 30 godina.

Da li je to normalno, moralno i realno?

Ipak, teško je i pomisliti da nije lako sjedjeti u Parlamentu ili Savjetu ministara BiH, čuvati i braniti interese naroda koji im je omogućio da uživaju u luksuznim automobilima, platama koje pišu sa nekoliko nula i brojnim drugim privilegijama, kako to gore pomenuti često daju do znanja.

Mnogi stanovnici BiH o tim ciframa mogu samo da sanjaju i da se pitaju kako je moguće da neko, ko nerijetko samo popunjava poslaničke stolice može da ima platu veću od 5.000 maraka.

"Posmatrajući pojedinačnu aktivnost parlamentaraca u PS BiH, u Predstavničkom domu je pokrenuto 13 inicijativa, a niko od delegata Doma naroda nije pokrenuo nijednu inicijativu. Parlamentarci su postavili ukupno 137 pitanja". Treba li još šta dodati? Činjenica je da se neki od njih nijednom nisu javili za riječ, niti su bilo šta predložili, a nije pogrešno ni reći da su te hiljade zarađene tokom "žestokih" i bespotrebno dugih rasprava od kojih niko, sem njih, nije imao nikakve koristi.

Koliko li onda vrijedi nerad u BiH, jer problema sa isplatom njihovih plata nije bilo. Te hiljadarke i miliončići lako se nađu, pa i kada sve ostalo u BiH već godinu zabetonirano stoji.

Elem, trenutno niko nema odgovor na pitanje dokle će situacija biti ovakva kakva je sada. Jasno je jedino da za parlamentarne plate nema krize, kao i da će stanovnici i dalje brojati marku po marku, gledajući kako oni koje su izabrali uživaju u hiljadama. Ali, ovo je, ipak, samo BiH, pa ništa ne čudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana