Institucije kao ukras

Vedrana Kulaga Simić

Institucije na nivou BiH mjesecima već funkcionišu na osnovu odluka o privremenom finansiranju jer nadležni nisu uspjeli da na vrijeme skroje i usvoje predloženi budžet za tekuću godinu, a takvu sliku imali smo lani i još traje.

Politička previranja i nemogućnosti dogovora nadležnih veoma često su ostavljali taj nivo vlasti bez najvažnijeg finansijskog dokumenta, što je negativno uticalo na mnoge sektore, ali i bilo izgovor za neispunjena obećanja na mnogim poljima.

Pandemija virusa korona dodatno je zakomplikovala situaciju, a tačni podaci o stavkama na kojima je ostavila najveći pečat biće poznati kada dokument budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu stigne u Parlament BiH, a to bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude već danas na sjednici Predstavničkog doma, a sutra pred delegatima u Domu naroda.

Već je objelodanjeno da su iznosi na pojedinim stavkama umanjeni kako bi dio novca bio preusmjeren za saniranje posljedica “kovida 19” u privredi i drugim pogođenim sektorima.

Zajedničke institucije su, s pravom, godinama na meti kritika zbog broja uspostavljenih institucija i službenika koji su uhljebljeni u kojekakvim agencijama, institutima, kancelarijama, direkcijama.

Na stotine miliona maraka godišnje odlazi samo za pokrivanje troškova na ime plata i naknada, čiji je spisak podugačak, telefonskih i računa za gorivo, kirije, kupovine službenih vozika i tako dalje, i tako dalje. Veoma mali dio iz zajedničke kase odlazi na konkretne projekte i poslove koji bi mogli da poprave loš imidž BiH u svijetu i slabu domaću ekonomiju, te da od toga korist imaju oni koji još svoju budućnost vide unutar njenih granica.

Zato se teško može prihvatiti ono što svako malo čujemo - da je BiH jedna siromašna zemlja. Situacija, naravno, nije sjajna, ali je činjenica da novca ima. Samo nije raspoređen kako bi trebalo, i to od početka. I te posljedice se osjete i danas. I osjetiće se još dugo.

Budžet institucija BiH za ovu godinu, koji bi iz brojnih razloga trebalo da bude usvojen što prije, sudeći prema onome što smo čuli, korigovan je i napravljen okvir koji je neophodan kako bi institucije mogle da rade i nesmetano izvršavaju svoje obaveze. I ne bi bilo loše da se takav okvir i razmišljanja zadrže i u narednim godinama.

Ovo je dobra prilika da u teškim vremenima, ako već nismo uspjeli u boljim, sagledamo stanje na tom nivou vlasti i da nadležni preduzmu konkretne korake kako bi BiH, ako već tako mora, dobila dobru administraciju i one institucije koje su joj potrebne da bi funkcionisala i napredovala, a ne da imamo gomilu njih koje ne služe čak ni kao ukras.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana