Inspektori

Marijana Miljić
Inspektori

Da inspektori u RS nesavjesno i traljavo obavljaju svoj posao pokazuje i podatak da su interni kontrolori u Srpskoj lani obavili 61 kontrolu rada republičkih inspektora, pri čemu su u 38 slučajeva uočili određene nedostatke.

Inspektori bi trebalo da kontrolišu poštovanje zakonskih propisa i savjesno obavljanje posla u svim institucijama, a oni izgleda za svoje obaveze ne mare jer gledaju da im posao što prije ispadne iz "šaka" i da ga završe u što kraćem roku, naravno "traljavo" i bez ikakvih rezultata.

Nadležne institucije u Srpskoj moraće pokrenuti određene mjere da bi inspektori počeli da rade ono za šta su plaćeni, jer u suprotnom nijedan stanovnik Srpske neće imati kome da vjeruje i da se žali.

U Srpskoj su suspendovana po dva tržišna i šumarska inspektora, te jedan zdravstveni, jer se protiv njih vodio krivični postupak zbog nesavjesnog rada u službi, za djela koja su se desila prije osnivanja Inspektorata RS. Da situacija bude još gora suspenzije su prestale da važe, jer su donesene oslobađajuće presude, osim za dva tržišna inspektora, gdje su nadležni sudovi osudili pomenute inspektore za krivična djela, a Inspektorat pokrenuo utvrđivanje prestanka radnog odnosa. Međutim, Odbor državne uprave za žalbe poništio je rješenje Inspektorata, poslije čega su ovi inspektori vraćeni na posao.

Međutim, da nekada i ne prolazi "traljavo" obavljanje posla i uzimanje mita pokazuje i suđenje termoenergetskom inspektoru Republičke uprave za geodetske poslove Desimiru Komljenoviću iz Kneževa koji je krajem aprila ove godine osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora zbog primanja mita. Ovo pokazuje da oni koji svoj posao obavljaju u suprotnosti sa zakonom, ipak, na kraju budu kažnjeni i plate za ono loše što rade.

Treba pohvaliti nadležne koji su konačno počeli da rade na iskorjenjivanju korupcije, a ovaj primjer trebalo bi da slijede i mnoge druge institucije u kojima su mito i korupcija duboko ukorijenjeni.

Sigurno je da ima i onih koji obavljaju svoj posao predano i marljivo, ali poslije kontrola internih inspektora u prošloj godini teško da se može vjerovati bilo kome od njih.

Nadu u pošten rad inspektora treba da vrate nadležne institucije koje će propisno kazniti one koji ne rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana