Inovacije za haos

Željka Domazet

Guranje na silu izmjena Izbornog zakona BiH koje nemaju nikakve veze s onim što je naložio Ustavni sud BiH, koje nemaju podršku svih stranaka i koje su predložene u "pet do dvanaest" nije ništa drugo do zakulisna nastojanja da izbori budu održani po nekim novim pravilima, a da se danas-sutra vrlo lako mogu dovesti u pitanje i proglasiti nevažećim.

Da je riječ o sumnjivim rabotama jasno je već na samom početku jer za ove tehničke izmjene, kako ih nazivaju njihovi zagovornici, prema procjenama stručnjaka, treba oko 150 miliona maraka, a njih u budžetu nema i niko ne zna kako taj novac može biti obezbijeđen.

Zbog oštrih protivljenja onih koji godinama učestvuju u izborima i izbornim procesima, zagovornici ovih inovacija plasirali su priču da oni koji ih osporavaju godinama vrše izborne krađe i da imaju namjeru to učiniti i na ovogodišnjim opštim izborima. Ako se ima u vidu činjenica da svi oni koji iznose tvrdnje o prevarama imaju takođe dugogodišnje izborno iskustvo, nejasno je po kom osnovu optužuju druge kada su i sami bili u istoj izbornoj igri, imali svoje posmatrače, svoje birače i svoje predstavnike.

A ako se pogleda stanje u strankama koje javnost truju pričama da se na narednim izborima pripremaju izborne krađe, već na prvi pogled sasvim je jasno da su zagovornici tih inovacija oni čije se stranačko tijelo osipa i odlazi u druge stranke ili formira nove. Zato nije nelogično zaključiti da cijela ova frtutma u vezi s uvođenjem inovacija u izbornom procesu koje su apsolutno nesprovodive nije ništa drugo do pokušaj da stranke koje ih zagovaraju taj haos u vlastitim strankama prenesu na cijelu BiH.

Osim toga, priča o uvođenju video-nadzora i davanja otisaka prstiju uz jasan stav Agencije za zaštitu ličnih podataka da to nije u skladu sa zakonom i da se narušava dignitet i zaštita ličnih podataka, budi sumnju da je riječ o pokušaju da se omogući to da danas-sutra neko iz kojekakvih razloga zloupotrijebi te tajne podatke.

Uvođenje inovacija koje su nesprovodive, u slučaju da budu usvojene preglasavanjem, sasvim sigurno će zakomplikovati cijele izbore sa vrlo izvjesnom mogućnošću da budu poništeni, što bi ovu zemlju odvelo u dodatno beznađe u kojem se već godinama kiseli i tone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana