Inovacije nepoznat pojam

Anita Janković Rečević
Inovacije nepoznat pojam

U digitalnoj eri koju odlikuje ubrzan napredak tehnologije, gdje se inovacije pojavljuju na dnevnom nivou, u Srpskoj najveći broj privrednih subjekata i dalje posluje prema ustaljenim standardima, naslijeđenim iz bivše Jugoslavije. I 'ajd što posluju prema standardima starim četiri decenije, nego što u proizvodnim procesima nerijetko koriste i mašine nabavljene prije 40-50 godina.

Najnovija istraživanja Zavoda za statistiku RS pokazuju da se samo rijetka preduzeća odlučuju na modernizaciju proizvodnje, proizvoda i usluga kroz uvođenje savremenih tehnologija koje su glavni recept za postizanje veće konkurentnosti, ali i uslov za opstanak firmi. Prema podacima statističara od 2020. do 2022. godine svega 15,7 odsto preduzeća sprovelo je minimalno jednu inovativnu aktivnost, što je više nego zanemarljiv procenat s obzirom da već deset godina i duže živimo u digitalnoj eri koja se ponajviše i implementira u sferi preduzetništva.

Istraživanje je pokazalo da je manjak novca i kvalifikovanog osoblja onemogućilo inovativne radnje u otprilike 20 odsto preduzeća, dok 68 odsto poslovnih subjekata smatra da nije bilo potrebe za modernizacijom. Čak i ptice na grani znaju da naša preduzeća nisu na adekvatnom tehnološkom nivou i da su nove tehnologije neophodna komponenta u poslovanju za osvajanje novih tržišta, prije svega onih međunarodnih zbog čega ostaje nejasno kako to da tolikom procentu naših privrednika nisu potrebne inovacije, čak nijedna.

Ovakva situacija domaće privrede proizilazi iz činjenice da je u razvojne projekte potrebno uložiti ogromna sredstva koja se vraćaju tek nekoliko godina kasnije, a kako preduzeća nisu finansijski jaka da prebrode taj period rijetko se odlučuju na inoviranje proizvodnje.

Zbog takvog položaja dio firmi, mahom onih u državnom vlasništvu, poslovnu godinu završavaju sa milionskim gubicima koji se neprestano kaleme, povremeno otpisujući dugovanja tamo gdje je to moguće. 

Višedecenijski loši uslovi poslovanja, koji su ove godine naročito došli do izražaja zbog turbulencija na globalnom nivou, domaćoj privredi zadali su snažan udarac čije bi posljedice trebalo da dođu na naplatu iduće godine. Tome svjedoči pad izvoza, koji je naročito izražen u drvnoj industriji i metalskom sektoru gdje narudžbe non-stop padaju.

Tehnološko unapređenje privrede Republike Srpske je neminovnost, jer domaće firme koje ne uhvate korak sa savremenim tehnologijama mogu samo da sanjaju o izlasku na svjetsko tržište što bi trebalo da je cilj svima s obzirom na skučene mogućnosti napretka unutar granica naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana