Industrija

Nada Vranković
Industrija

Bez obzira na udare svjetske ekonomske krize koji nisu zaobišli ni ovaj prostor, industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj ostvarena u prošloj godini veća je za 4,7 odsto u odnosu na godinu ranije.

Ovaj podatak začepio je usta svim "nevjernim Tomama" koji su proizvodnju u Republici Srpskoj posmatrali kao neperspektivnu.

I u uslovima u kojima se svjetska ekonomija danas nalazi, i uprkos činjenici da je kriza ostavila velike posljedice, jer domaće tržište nije dovoljno da bi značajnije pospješilo proizvodnju, industrija u Srpskoj napokon je digla glavu.

Ako se zna da ona odražava stanje privrede, onda je podatak o porastu i više nego dobar.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, industrijska proizvodnja ostvarena u decembru prošle godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2010. godini veća je za 8,2 odsto.

Posmatrano prema oblastima proizvodnje, najveći rast od 18,2 odsto zabilježen je u vađenju ruda i kamena, a ova oblast mjesecima bilježi više nego dobre rezultate.

Rast proizvodnje zabilježen je i u prerađivačkoj industriji, koja je uglavnom prva na udaru svih turbulencija na tržištu.

Međutim, pokazalo se da RS ima odgovor i na tržišne neprilike koje se sve češće, sa otvaranjem novih puteva ka inostranim tržištima, prelivaju i na domaću privredu. A dizanjem naftnog giganta - Rafinerije nafte u Brodu - na zdrave noge, privreda Srpske je pokazala da ima čime da parira mnogo većim ekonomijama.

Stvaranjem novog poslovnog ambijenta ovaj brodski gigant doprinio je i smanjenju spoljnotrgovinskog deficita.

U nadolazećem periodu i bez obzira na sve prepreke i nedaće kojih je bilo, a biće ih nesumnjivo još, stvaranjem novih proizvoda koji će biti konkurentni kako na domaćem tako i na evropskom tržištu, izvoznom orijentacijom, većim obrtnim sredstvima industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj nastaviće nesumnjivo i dalje da raste.

Svi oni koji ne vjeruju neka pričaju i dalje, ali statistički podaci su ti koji su mjerodavni, što se na kraju 2011. i vidjelo, zar ne!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana