Industrija

Svjetlana Šurlan

Reindustrijalizacija ili oporavak industrije jedan je od načina na koji će se pokušati unaprijediti ekonomsko stanje u Republici Srpskoj.

Koliko je to zaista i moguće teško je ovog trenutka pouzdano procijeniti ako se uzme u obzir da su industrijska postrojenja rasprodata poslije rata. To ne bi bilo i najgore, da kroz privatizaciju ta postrojenja nisu dodatno i opljačkana, devastirana, pa su bukvalno propala.

Kroz ono malo preduzeća što je ostalo pokušaće se pokrenuti nova proizvodnja, otvoriti radna mjesta, stvarati nova vrijednost...

Cilj koji je rukovodstvo Srpske zacrtalo i koji je za svaku pohvalu nije lako postići s obzirom na to da se treba krenuti od korijena.

Tako se kao prvi korak mora poboljšati demografska politika, jer je očigledno da je sve manje radno sposobnih.

Zatim treba reformisati obrazovni sistem kako bi se proizvodio kadar potreban za industriju, a ne onaj sposoban za sjedenje po kancelarijama. To je, mora se priznati, u posljednjih 20 godina bio u većini slučajeva proizvod ovdašnjih univerziteta.

Na sve to potrebno je naći investitore koji će u industrijskim halama, koje već godinama zjape prazne, pokrenuti proizvodnju.

Ni tu nije kraj, tržište je prezasićeno svim i svačim i potrebno je izboriti se za mjesto na tezgama, te ponuditi proizvod cijenom dostupan za izabrano područje prodaje.

Uz sve to trebalo bi da bude ostvaren kakav-takav profit, a ne da se samo prebijaju računi i vrti jedno te isto ukrug.

Samo na taj način moguće je ostvariti višak prijeko potreban za poboljšanje ekonomskog stanja u RS.

Ovaj tok aktivnosti opredjeljenje je rukovodstva RS, koje već kroz određene korake pokušava da unaprijedi poslovni ambijent.

Reformisan je sistem registracije poslovnih subjekata i onima koji žele da rade i zapošljavaju data je mogućnost da do tog cilja brže i jeftinije stignu. Podstiče se izvoz i novo zapošljavanje, a biće uveden i neoporezivi dio dohotka.

Međutim, reindustrijalizacija može i daće pozitivne efekte, ali ne u kratkom roku i ne odmah u toku iduće godine. Važno je da taj proces započne, jer samo na taj način se može i očekivati njegov rezultat. A rezultat je Srpskoj i te kako potreban, prije svega, onaj ekonomski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana