(In)direktno

Željka Dobrić
(In)direktno

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije izabran ni na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH. Propala je tako još jedna inicijativa predsjedavajućeg Nikole Špirića da ova institucija dobije prvog čovjeka, a vršilac dužnosti i dalje ostaje Miro Džakula.

Bošnjaci su, kao i prošlog puta, izmislili novi razlog da do imenovanja ne dođe, jer smatraju da se najprije moraju imenovati novi ministri Savjeta ministara.

Naime, direktor UIO i predsjednik Upravnog odbora UIO ne mogu biti iz reda istog naroda, a pozicija predsjednika Upravnog odbora UIO po automatizmu pripada ministru finansija.

Situacija sa UIO navodi na zaključak da stranke u BiH još ni iz bliza nemaju ideju o tome kako da se dogovore u vezi sa raspodjelom funkcija, a što je još gore, nemaju ni povjerenja jedni u druge. Odnosi u BiH nisu postavljeni na iskrenim osnovama, pa nije ni moguće lako doći do dogovora o bitnim stvarima, bez straha da će neko biti izigran, a pozicija zloupotrijebljena. Da nije tako, ne bismo imali ni političke igre, niti bismo imali dugogodišnje vršioce dužnosti.

S obzirom na to da ima sukobljenih interesa, nemoguće je lako izabrati prvog čovjeka i u Sarajevu se stalno traže dodatna politička i stranačka usaglašavanja. Predvodnik novokomponovanih stavova da se sa imenovanjem treba sačekati dok se ne raspodijele ključne funkcije u BiH, je ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović, koji na poziciju direktora UIO gura Fuada Kasumovića.

I ponovo se dešava da ključne pozicije budu ispolitizovane do te mjere da se guši svaki pokušaj konsenzusa i dogovora.

Iako UIO nije na gubitku sa vršiocem dužnosti, umjesto direktorom na svome čelu, to rješenje ne može da potraje i na mjesto jedne od najznačajnijih institucija u zemlji treba da bude postavljen najbolji od predloženih sa konkursne liste.

UIO je bitna institucija za cijelu BiH i izuzetno je važno da se u ovom slučaju struka stavi ispred politike, političkih dogovora, konsultacija, potreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana