Indeks manje

Milijana Latinović

Kakva sudbina za četiri ili pet godina čeka one koji će u oktobru uzeti indeks u ruke i krenuti na predavanja u amfiteatre visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, teško je utvrditi. Vođeni dosadašnjim iskustvom, najviše je onih koji sa diplomom ispod miške iz amfiteatra idu pravo na biro za zapošljavanje i tamo čame godinama čekajući posao u struci i priliku da pokažu šta i koliko znaju i umiju.

Šta očekuje buduće brucoše, teško da bilo ko može sa sigurnošću da odgovori, posebno ne oni koji godinama kroje upisnu politiku, skraćuju i produžavaju upisne kvote, navodno u skladu sa potrebama.

Ono što je sigurno, mjesta na fakultetima u idućoj akademskoj godini biće manje nego lani. Ove godine potrebe su očigledno smanjene jer su i upisne kvote srezane, pa tako svršene srednjoškolce u idućoj akademskoj godini očekuje 767 indeksa manje. Iz godine u godinu primjenjuju se razne analize i strategije prilikom kreiranja upisne politike. U pomoć se poziva poslovna zajednica, ekonomisti, akademci, privrednici i svi iole upućeni u stanje, ne bi li konačno uspjeli uskladiti sve i krenuti pravim putem. Međutim, malo šta je do sada postignuto. Godinama je najviše slobodnih mjesta bilo na pravu i ekonomiji, a diplomaca tih fakulteta najviše na biroima za zapošljavanje. Iako su kvote smanjene, na tim fakultetima i dalje je najviše slobodnih mjesta. I da polovina onih koji upišu te fakultete diplomira u roku, pitanje je da li nam zaista treba toliko pravnika i ekonomista. Da li mi i dalje svjesno školujemo kadar za biro? Ako već oni koji kroje upisnu politiku ne mogu ili ne znaju kako da napišu kvalitetan plan i program, zar je moguće da mladi ljudi u ovoj zemlji ne razmišljaju o svojoj sudbini i svjesno upisuju baš te fakultete? Jasno je da ne mogu svi biti ljekari ili inženjeri elektrotehnike, ali je nevjerovatno da većina mašta samo da budu pravnici i ekonomisti.

Alarm za promjenu upisne politike zvoni odavno. Sudeći prema ovogodišnjem prijedlogu upisa na fakultete, nadležni su zakoračili u bitku, ali ne još dovoljno i ne svim raspoloživim snagama. Sve dok i dalje budu opstajale pojedine katedre samo da neki profesori ne bi ostali bez posla, uprkos tome što predavanje drže za dva-tri studenta, uzalud nam sva borba. Veze sa privrednom treba jačati, a mladima predočiti stvarno stanje u društvu i jasno i glasno reći koja diploma će im samo krasiti zid u sobi i skupljati prašinu, a sa kojom se mogu nadati radnom mjestu i sigurnoj plati.

Treba početi već danas, da bar generaciji koja se uveliko priprema za julski prijemni ispit otvorimo oči i pomognemo da izaberu struku sa kojom ih sutra očekuje siguran posao, kako ne bi ponavljali greške onih koji godinama već posao sanjaju na birou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana