Inckovi stereotipi

Željka Domazet

Da se visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku bez ikakvog ustezanja može dodati epitet revnosnog učenika "resavske škole", dokaz su njegovi izvještaji koje iz godine u godinu podnosi Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ovaj prepisivač, koji na tim izvještajima mijenja samo datume, iz godine u godinu za sve loše u ovoj zemlji krivi Republiku Srpsku, njene institucije i zvaničnike.

Ovoga puta otišao je i korak dalje, pa je prema najnovijem izvještaju, Republika Srpska kriva zato što BiH ne ide naprijed ka demokratskom i evropskom svijetu, kriva je kada slavi svoje značajne datume iako su oni stariji i od ustanovljenja visokog predstavnika i njegovog djelovanja u ovoj zemlji. Preciznije, Incko tvrdi da BiH nije napredovala zato što je RS slavila svoj rođendan.

Incko krivi Srpsku i njene institucije i zvaničnike i što ne dozvoljavaju da se njena imovina koja je joj Dejtonskim sporazumom zagarantova knjiži na BiH, koja je, kako slovo Dejtona kaže, sastavljena od RS i FBiH. Nijednim slovom svog nakaradnog izvještaja nije pomenuo ko je prekršio dogovor kada je riječ o donošenju zakona o vojnoj i državnoj imovini i ko u ovoj zemlji minira sve moguće dogovore i slogu.

Tek usputno osvrnuo se na najveću krizu u ovoj zemlji koju je svojim neutemeljenim zahtjevom za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid izazvao lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nijednom riječju, naravno, nije pomenuo ni svoje neprimjerene izjave i poređenja Srpske sa fašističkom NDH.

Srpska i njeni najviši zvaničnici nisu bez razloga uveli praksu da tom istom Savjetu bezbjednosti UN pošalju svoj izvještaj i, kao i ranijih godina, i ovoga puta ponove da Srpska samo traži dosljednu primjenu Dejtona.

Jasno je kao dan da svi oni koji nasjednu na Inckove izvještaje neće donijeti dobro ovoj zemlji i njenim narodima.

A što se tiče daljeg prosperiteta BiH, on sasvim sigurno ne stoji u izvještajima, izjavama i resavskim pisanijama visokog predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana