Inckovi pozdravi

Vedrana Kulaga Simić

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odlučio je da malo napusti ovu zemlju, u kojoj je njegov glas u posljednje vrijeme sve tiši, sa tendencijom daljeg slabljenja.

Otišao je "preko bare" da američke zvaničnike upozna o stanju u BiH i da im, između ostalog, prenese svoje pozdrave na adresu Bakira Izetbegovića, koji je prije nekoliko dana odlučio da nastavi agoniju i blokadu zakonskih rješenja kojima se nastoji dovesti u red oblast prebivališta (koju je inače i započela upravo njegova stranka na nivou BiH).

Saopštenje kojim je OHR htio da obavijesti javnost o tome gdje se kreće njihov šef ovih dana i sa kim se sastaje, na svjetlost dana je iznijelo samo potvrdu da se Valentin Incko otvoreno u vezi sa ovim pitanjem stavlja na stranu Bošnjaka i da sugeriše kakvu odluku Ustavni sud treba da donese.

Nisu našli za shodno da pomenu da je odluka, koju je donijela Vlada RS, na snazi kako bi spriječila izborni inženjering, prevare i malverzacije, dok se SDA i njoj bliski ne prestanu igrati sa zakonom koji dugo stoji u Parlamentu BiH i čeka da ugleda svjetlost dana. Nisu pomenuli ni da je ta odluka preventivno rješenje utemeljeno na evropskim vrijednostima i zarad veće bezbjednosti jer, kako stvari stoje, BiH može da fiktivne adrese "izvozi" kao malo ko u regionu i šire.

To, izgleda, ne pije vode kod Incka, OHR-a, kao ni kod još nekih predstavnika EU koji, kada je BiH u pitanju, posebno Srpska, zaboravljaju vrijednosti koje važe u zemljama iz kojih sami dolaze. Pitanje je samo zašto - da li smo previše iznad ili ispod njih ili izvan Unije, u koju nas pozivaju pod uslovom da moramo da poštujemo njihove vrijednosti, mada te iste vrijednosti ne vrijede u svim slučajevima jednako.

Incko je, u svakom slučaju, iskoristio još jedno dobro plaćeno putovanje da bi promovisao svoje viđenje stanja u BiH. Loših i dobrih momaka, odluka i zahtjeva, stavivši akcenat naravno na one koji žele da se blokada nastavi dok ne dođu do cilja, a to je izborni rezultat u RS po svojoj viziji.

Visoki predstavnik u BiH bi trebalo da iznosi stavove svih strana u ovoj zemlji. Trebalo, ali situacija očigledno nije takva, a to nije prvi, a nažalost ni posljednji put.

Tako će Inckovi pozdravi, po ko zna koji put, biti saslušani u svijetu i primljeni k znanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana