Inckove uvrede

Goran Maunaga

Zlo koje je započeto onda kad je fašističko-nacistička Poljska izvršila agresiju na Njemačku 1939. godine, u svijetu, regionu i BiH snažno djeluje i danas.

To bi bila logična rečenica kojom bi Valentin Incko mogao da nastavi svoj niz "bisernih izjava" dostojnih njegovog zemljaka Benjamina Kalaja i najpoznatijih istorijskih falsifikatora.

On se, povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, nije zaustavio na poređenju Srpske sa fašističkom NDH, nego je, tvrdeći da ga nismo shvatili, u istom tonu prizvao sjećanje na nirnberški proces i uporedio svoj "časni" boravak u BiH sa učešćem sudija stranaca na tom procesu koji su, kaže, omogućili Njemačkoj da se suoči sa svojom prošlošću.

Pa on, eto, na isti način to omogućava Republici Srpskoj, valjda fašističkoj po tom njegovom falsifikatorskom shvatanju.

A da osnova i razloga za falsifikovanje ima koliko hoće u, za to, stručnom Sarajevu, to je već opštepoznata stvar. Jer da nije tako, ne bi borac za slobodu Gavrilo Princip preko noći u tom gradu od oslobodioca bio proglašen za teroristu, a ime mosta koji je nosio njegovo ime promijenjeno u Franc Ferdinand.

Incko se od početka ponaša kao da je Srpska pod aneksijom, zatvarajući svaku mogućnost da se u BiH ostvari ravnopravnost i poštovanje Dejtonskog sporazuma iako je u BiH poslat kao vrhovni autoritet i tumač tog sporazuma.

Sve vrijeme mi smo to kvalitetno trpjeli, kao i činjenicu da on svoj posao ne obavlja kako treba čak ni uz platu od 25.000 evra, ali je sada zaista prešao sve granice profesionalnosti, diplomatije, kulture, pristojnosti…

Sada, kada je pokazao pravo lice, on u BiH više nema nikakav autoritet, a u Srpskoj može biti samo persona non grata dok se, bar ne izvini za nanesene uvrede, iznijete neistine i falsifikovanje istorije.

U tom stavu Srpska treba da bude jedinstvena, pa taman da Incko upotrijebi i bonska ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana