Inckova štala

Darko Momić

Ko se sjeća velike konferencije “20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - pogledi”, odr‘ane u septembru 2015. godine u Banjaluci?! Bio je to ozbiljan skup sa koga su poslate miroljubive poruke, širen optimizam i istican značaj su‘ivota i tolerancije, ali na kojem je jedan jako bitan detalj ostao neprimijećen. A to je da je visoki predstavnik Valentin Incko dvodnevni skup napustio već prvog dana i više se uopšte nije pojavljivao.

Novinari umorni od trčanja za sagovornicima i uzimanja izjava nisu ni primijetili da ga nema, a samo rijetki su se nakon što je na cijelu gungulu spuštena zavjesa raspitali kuda je otišao šef OHR-a.

Ali tom nimalo nebitnom detalju od prije skoro tri godine ćemo se vratiti malo kasnije, jer je mnogo va‘niji trenutak u kojem se sada nalazi BiH. A nalazi se, što bi rekao Džemaludin Perajić iz neprevaziđene “Top liste nadrealista”, na dnu dna.

Elem, koliko god zvučalo grubo ili pretjerano, ali manje su‘ivota i tolerancije nije bilo gotovo nikad. A više otrovnih strelica od Sarajeva prema Banjaluci nije upućeno od potpisivanja Dejtona do pomenute konferencije, koliko od konferencije do danas. Dobro, nije baš da otrovne strijele nisu išle i obrnutim smjerom, ali u većini slučajeva je bila riječ o reakciji i iznuđenom odgovoru. Bošnjački politički lideri, bez razlike da li je riječ o ljevičaru na papiru i šefu SDP-a Nerminu Nikšiću, pokondirenom socijaldemokrati i jastrebu Sejfudinu Tokiću ili lideru SDA i članu Predsjedništva BiH ispred najbrojnijeg naroda Bakiru (Sebije) Izetbegović, ne propuštaju ni dan, ni priliku da ponove kako treba ukinuti Republiku Srpsku ili bar neku njenu instituciju.

Jednu od prilika da ospu verbalnu paljbu po Republici Srpskoj i njenoj policiji vidjeli su i u nabavci 1.500 pušaka za MUP RS. Kao papagaji su prvo postavljali pitanja zašto se oru‘je nabavlja, a odmah potom i odgovarali kako se Dodik sprema za “ne daj bo‘e”. Ali to nije ništa novo, već još jedna glupost iz njihovog repertoara, jer 1.500 dugih cijevi nije dovoljno da naoru‘a ni jednu brigadu, a kamoli vojsku. Međutim, nije baš glupost kada se taj potez osudi u kominikeu Savjeta za implementaciju mira.

Na sreću, kominikeima, koji se sastavljaju uglavnom po preporuci visokog predstavnika, pridaje se sve manja pa‘nja. I to s punim pravom kada se zna da je Valentin Incko konferenciju s početka ovog teksta napustio zato što je morao u Austriju, gdje je na svom imanju otvarao novu - štalu. Ko šiša i nas i Dejton, njemu su bitnije njegove krave!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana