Inckova pisma

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja u kojoj mnoge stvari ne funkcionišu kako bi trebalo. Mnoga pitanja su godinama bez pravog odgovora.

Posebno mjesto u tom nizu zauzimaju pravosudne institucije na nivou BiH o kojima je ozbiljna priča pokrenuta prije više od četiri godine dogovorom o otvaranju strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

Međutim, imajući u vidu da to pitanje treba da bude riješeno u BiH, stvari su nekako i krenule, ali ne u pravom smjeru.

Dijalog su pratila brojna pitanja, a ne ona o kojima je trebalo najviše da se razgovara i gdje su i najveći problemi. Tako se nije nikuda pomaklo i to je dovelo i do odluke vlasti u RS da se o Tužilaštvu i Sudu BiH, kao i o odlukama visokih predstavnika, na referendumu izjasne građani Srpske.

To je zasmetalo mnogima u BiH, ali i izvan nje, a posljednji se oglasio dugogodišnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i posegnuo za onim što, izgleda, najbolje i zna - pisanjem izvještaja Savjetu bezbjednosti UN.

Dokumenta sa Inckovim potpisom svako malo idu na adresu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i samog Savjeta, a u njima su redovni krivci za sve zvaničnici Srpske, posebno oni koji su na njenom čelu. Da pređu sa strane loših likova na onu drugu, bolju, u Inckovim rukopisima nema šanse. Bez obzira na to i ako je Srpska u nekom od izvještajnih perioda bila bolja, mnogo bolja ili maksimalno bolja od FBiH.

Sada je Incko odlučio da se Savjetu bezbjednosti UN opet požali na poteze Srpske i to jer je ozbiljno krenula u priču da svoj sud o pravosuđu na nivou BiH daju građani RS. Kaže da time vlasti RS ruše Dejtonski mirovni sporazum, a da li se zapitao šta su svojevremeno radili njegovi prethodnici kada su svojim odlukama rušili taj isti sporazum.

Da li je u ovim danima i mjesecima Inckov zadatak, umjesto da pakuje kofere, pravdanje poteza koje su, po svom nahođenju, radili oni čiji je posao, ali i platu naslijedio?

Referendum je jedno od osnovnih prava svakog čovjeka, da kaže šta misli o određenom pitanju u samo jednoj riječi, a i to se sada pokušava osporiti stanovnicima Srpske. Čak i to pravo da kažu "da" ili "ne", a svima su puna usta zaštite ljudskih prava dok su pravosudne institucije na nivou BiH, ma kakve god one bile, nedodirljive u svakom smislu za one iz čijih džepova odlaze milioni za njihov (ne)pravosudni (ne) rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana