Inckov izvještaj

Svjetlana Šurlan

Dejtonski sporazum se narušava i to najviše djelovanjem iz Republike Srpske, konstatacija je koju visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ponavlja iz izvještaja u izvještaj.

Svakih šest mjeseci Incko izvještava Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija o tome kakvo je stanje u BiH, kako se sprovodi Dejtonski sporazum, ko prijeti, a ko jača suverenitet i teritorijalni integritet BiH. i, po običaju, glavni krivci za sve loše u BiH su Srbi, odnosno Republika Srpska.

Ovoga puta, u izvještaju koji je Incko u Njujorku predstavio juče, RS je kriva zbog donošenja deklaracije u Narodnoj skupštini RS, kojom se brani i štiti Dan RS. Iako je RS međunarodno priznata i potvrđena Dejtonskim sporazumom, te slavi dan svog osnivanja, Incko odbranu Dana RS vidi kao nepoštovanje Dejtona. Osvrće se Incko i na deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora, kojom se upravo traži promjena dejtonskog Ustava, ali to ne stavlja u kontekst narušavanja ovog međunarodnog ugovora.

Inckovi aršini oduvijek su bili dvostruki i na to su već svi oguglali, jer jednostavno, visoki predstavnici su uvijek govorili jezikom raznoraznih bošnjačkih službenika u OHR-u. Pozitivno je to što se glas RS, posredstvom ruskog ambasadora čuje u UN, što postoji neko ko će da ga prenese i da objasni kako nije sve kao što Incko vidi.

Da li to može da utiče na stav Savjeta bezbjednosti manje je bitno od činjenice da ovo tijelo odavno po Inckovom izvještaju nije donijelo nikakav zaključak, što govori i o tome koliko ozbiljno shvataju njegov stav, ali i generalno stanje u BiH. To potvrđuje da BiH kada je riječ pitanju uređenja i unutrašnjih odnosa tri naroda ne treba da bude u fokusu međunarodne zajednice i da domaćim predstavnicima vlasti treba da se prepusti da odlučuju o sebi.

Ono što bi Savjet bezbjednosti svakako trebalo da prouči, za razliku od Inckovog izvještaja, su svakako mnogobrojni izvještaji različitih institucija, koji govore o tome da je BiH jedan od najvećih izvoznika boraca na strana ratišta, koji kada se vrate predstavljaju prijetnju, ne samo BiH već i drugim zapadnim demokratijama. Za te demokratije bi međunarodna zajednica trebalo da se interesuje, a ne za to da li će Srpska braniti ili neće dan svog osnivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana