Inckov izvještaj

Miroslav Filipović
Inckov izvještaj

U izvještaju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o stanju u BiH, koji je juče u Njujorku razmatrao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, predstavljena je sva subjektivnost i pristrasnost djelovanja međunarodne uprave u zemlji.

Inckov izvještaj, ukratko, mogao bi se sažeti u sljedeću rečenicu: "Svi su krivi za haos u zemlji, osim nas koji imamo najveću moć i neograničenu vlast".

Logično pitanje je kako je uopšte moguće da visoki predstavnik i njegova Kancelarija, uključeni u sve političke, pa čak i ekonomske procese (u kojima je njihova godinama zadnja) pred SB UN, žele da se predstave kao "sveto društvo" koje je žrtva prljavih izabranih zvaničnika BiH.

Gotovo da bi čovjek mogao da povjeruje u njihovu nevinost i da proguta pilulu njihove licemjernosti da nije prljave politike i autokratskih poteza međunarodnih upravitelja u zemlji u čijem djelovanju su odavno uočeni elementi neistine, proizvoljnog tumačenja duha Dejtona, pa čak i totalitarizma sličnog onom komunističkom u kojem se sveta krava ne dira i ne kritikuje.

Afere, ucjene, montirani sudski procesi, kažnjavanja, nametanje zakona i odluka, smjenjivanja... metode su "svetog društva" koje, kritikujući sve domaće institucije zbog "malog progresa u ispunjavanju programa reforme", želi da se SB UN predstavi kao jedini istinski zaštitnik građana ove nesrećne zemlje.

Incko u izvještaju kritikuje rad Savjeta ministara BiH, cijeli demokratski izabrani Parlament BiH za koji kaže da je pod uticajem negativne političke klime i zategnutih političkih odnosa, Vladu FBiH, Vladu RS, Narodnu skupštinu RS...

Svi su krivi za politički ćorsokak, samo nije Inckova Kancelarija koja godinama lebdi iznad zakona i Ustava i reformiše nas i institucije tako sjajno da su Srbija i Hrvatska davno ispred nas i bez pomoći silnih eksperata OHR.

Nametnula je ta Kancelarija na stotine štetnih odluka,  godinama zavađala i tjerala na "dogovor" domaće političare, a sve radi sopstvenog interesa i verifikacije svoje političke moći. Odavno, ali odavno ona BiH posmatra od Vječne vatre do Kozje ćuprije, a krivi su uvijek oni koji nisu na fonu želja sarajevske političke čaršije koja vlada OHR-om.

Naravno, ništa od toga nema u Inckovom izvještaju iako je i sam njegov zamjenik Rafi Gregorijan rekao da: "EU i NATO ne žele da u svom članstvu imaju mafijašku državu". Samo nam nije otkrio kolika odgovornost za to je na međunarodnoj upravi koja je reformisala pravosuđe, policiju.... Kolika je njena odgovornost za "mafijašku državu" o kojoj 14 godina poslije rata i 14 godina vlasti međunarodne uprave govori OHR?

++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana