Incko, Reufe jedan

Darko Momić

“Haški tribunal smatra da je kolektivna odgovornost primitivan i arhaičan koncept koji znači da će se cijela grupa smatrati krivom za masakre, mučenje, silovanje, etničko čišćenje, neobuzdano uništavanje gradova i sela. Međutim, istorija pokazuje da se čvrsto držanje za osjećanja kolektivne odgovornosti lako izrodi u ozlojeđenost, mržnju i frustraciju i neizbježno vodi u dalje nasilje i nove zločine.”

Ovo je citat iz presude Haškog tribunala generalu Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću koji je 2004. godine osuđen na 35 godina zatvora zbog ratnog zločina ili preciznije zbog saučesništva u genocidu. Kako je neko mogao da bude osuđen za saučesništvo u genocidu, a da niko prije njega nije osuđen za genocid je pitanje za pravnike i za neku drugu priliku. U ovom slučaju je riječ o najblaže rečeno sramotnom pismu koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću u kojem je ultimativno zatražio da oduzme povelje s odlikovanjima dodijeljene, kako navodi, osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

“Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda”, naveo je Incko, izazivajući time šok, nevjericu i ogorčenje u Republici Srpskoj i s druge strane frenetičnu histeriju u političkom Sarajevu i među njegovim istomišljenicima koje na društvenim mrežama predstavlja megafon sarajevskih građanskih ekstremista koji se tokom rata u BiH skrasio u izbjeglištvu u - Beogradu, čije ime počinje sa “Re”, a završava sa “f”

Visoki predstavnik čiji posao je da doprinosi izgradnji mira u ovoj nakaradnoj zemlji tako je na najdirektniji način povukao potez koji se, kako ocjenjuje Haški tribunal, “ako izrodi u ozlojeđenost, mržnju i frustraciju i neizbježno vodi u dalje nasilje i nove zločine.”

Daleko bilo i u kući mu vladala ozlojeđenost, mržnja i frustracije kome god je do toga, ali riječ je o previše ozbiljnoj stvari i nedopustivim navodima najvišeg predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Da budem jasan i da se dežurni dušebrižnici ne bi dosjetili da haške presude uzimam selektivno i tumačim samo ono što ide na ruku Srbima, ni citiranu presudu generalu Krstiću ne smatram legitimnom zato što dolazi iz suda koji je kao ratnog zločinca označio jednu Biljanu Plavšić, a nije jednog Nasera Orića, ali ako oni taj sud i njegove presude smatraju legitimnim, onda im je legitiman i citat o kolektivnoj odgovornosti. Isto kao i plaketa Skupštine Zeničko-dobojskog kantona dodijeljena komandantu srpskih glavosječa iz odreda “El mudžahid” Sakibu Mahmuljinu. Ko je rekao da mu se oduzme?! Ma nemojte, molim vas!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana