Inat i politika vode jezičko kolo

Milijana Latinović

Sva djeca širom BiH, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, imaju pravo na kvalitetno obrazovanje i pravo da uče svoj maternji jezik i istoriju svoga naroda.

Međutim, to pravo je četvrt vijeka samo mrtvo slovo na papiru, jer se onako kako bi trebalo zapravo ne primjenjuje. A ne primjenjuje se iz nekog inata koji tjeraju i jedna i druga i treća strana. Ne primjenjuje se jer se godinama politika igra preko djece, koja u ovom slučaju ni za šta kriva nisu.

Tako učenici srpske nacionalnosti u većini opština u FBiH ne uče srpski već “bosanski jezik” i ne uče istoriju već “historiju”. Gradivo se izučava prema planu i programu kantona kojem škola pripada, a ne prema nastavnom planu i programu Republike Srpske.

Čast izuzecima, poput osnovne škole u Bosanskom Petrovcu, gdje je godinama praksa da djeci srpske nacionalnosti koja izraze želju u dnevniku, đačkim knjižicama i svjedočanstvima piše, umjesto “bosanski”, srpski jezik i književnost. U područnim, seoskim školama u toj opštini, u kojima je 100 odsto srpsko stanovništvo, izborili su se da nacionalnu grupu predmeta uče prema programu Srpske. Međutim, taj svijetli primjer je kap u moru, kada je mnogo više onih ružnih i tužnih, a sve na štetu djece.

Sudbinu srpske djece u FBiH dijele njihovi vršnjaci bošnjačke nacionalnosti u mnogim opštinama u Srpskoj jer im nije omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta. Među njima su i osnovci u mjestu Vrbanjci u opštini Kotor Varoš, koji već sedam godina ne idu na redovnu nastavu jer žele da uče “bosanski”. Međutim, tu i nastaje problem i sve ono što se iole uspije dogovoriti pada u vodu jer prema Ustavu RS naziv jezika izvodi se iz naziva naroda, pa tako jezik bošnjačkog naroda može biti nazvan samo bošnjački, a Bošnjaci na to ne pristaju.

I priča se ponovo vraća na početak, gdje politika i inat kolo vode. Odluka Vrhovnog suda RS kojom je naloženo uvođenje nacionalne grupe predmeta po “bosanskom” nastavnom planu Zeničko-dobojskog kantona u Vrbanjcima mogla bi pokrenuti “jezički” domino efekat, jer je nemoguće da se presuda primjenjuje samo u tom slučaju, a da u drugim opštinama ne dođe do istog ukoliko neko podnese zahtjev.

I dok se jedni drugima inatimo i bitke vodimo oko naziva jezika, a svi se i te kako dobro razumijemo, rezultati PISA testiranja su pokazali da smo dotakli samo dno i da svaki drugi petnaestogodišnjak ne zna da primijeni naučeno. To je ono čega treba da se stide svi u BiH. Očigledno je da nijedan obrazovni sistem po kojem uče djeca u ovoj zemlji nije dobar i da je obrazovanje odavno zrelo za korjenite reforme. Svaki naredni potez onih koji kroje obrazovne politike mora biti u korist djece i u korist znanja, a ne sitnih političkih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana