Imovina

Željka Dobrić
Imovina

Ustavni sud Republike Srpske donio je u petak odluku koja je bila očekivana, a to je da odbije zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, u kojem tvrde da im je vitalni nacionalni interes povrijeđen usvajanjem Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS.

Sud je utvrdio i ono što je i laicima bilo poznato, a to je da Narodna skupština RS, kao najviši zakonodavni organ u Republici, ima pravo da donese pomenuti Zakon, jer je ona nadležna da zakonski uredi odnose u Srpskoj.

Jedan od zaključaka Ustavnog suda RS bio je i da se vitalni interes bilo kojeg naroda ne može povrijediti u slučaju normativne neusaglašenosti zakona sa Ustavom, kako to tvrdi Klub delegata bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o statusu državne imovine.

Drugim riječima, to samo znači da se Bošnjacima nije svidjela ideja da Republika Srpska na svojoj teritoriji uredi pitanje državne imovine nad kojom postoji zabrana raspolaganja, pa su očigledno zloupotrijebili pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

Koliko je Bošnjacima stalo da se ovaj Zakon osujeti, govori i činjenica da se uzdaju da će zakon da ospori neko iz Sarajeva. Ako i to ne uspije, spremni su da, po ko zna koji put, urgiraju i kod visokog predstavnika u BiH i traže da, ako ne uspiju oni, on suspenduje primjenu zakona.

A u startu je rečeno da cilj zakona nije da na bilo koji način ošteti Bošnjake, već da Srpska konačno može da raspolaže onim što je njeno, jer na nivou BiH zakona o državnoj imovini nema i ko zna kada će on biti usvojen.

Pa neće valjda Republika Srpske čekati da državna imovina koja ionako propada (a vrijedi milione maraka), kada konačno dođe na red da se proda, obnovi ili isplativo iskoristi, bude oronula i vjerovatno neupotrebljiva.

Možda bi Bošnjacima bilo pametnije da kod OHR-a urgiraju, ne da obori zakon o statusu državne imovine u RS, nego da podrži donošenje jednog takvog i na nivou BiH. Naravno, onakvog koji će svima da odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana