Imovina

Goran Maunaga

Kad jedna država pokuša da prevari predsjednika druge države, šta od nje tek mogu da očekuju narodi u obje te države?

Nakon što Opštinski sud u Bugojnu nije obavijestio ni porodicu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o projektu registracije nekretnina, izbjegli i raseljeni Srbi iz FBiH samo mogu da očekuju da će u tom projektu biti prevareni na svaki mogući način.

U najboljem slučaju, čak i ako obave sve što od njih traže u Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, biće maksimalno oglobljeni iako se radi o besplatnom projektu koji finansira Svjetska banka.

Iako je još 2011. godine ustanovljeno da se stanje imovine Vučićevih u katastru i gruntovnici uopšte ne slaže, to je tako ostavljeno do danas, bez obavještavanja te porodice mada je cilj projekta usaglašavanje i izjednačavanje tog stanja.

Kad taj osnovni zadatak nije postignut, onda kreću "varijacije na temu", jer to daje veliki broj raznih  mogućnosti mahinacija tom imovinom.

Nebitno je sad da li su Vučići još vlasnici ili posjednici te imovine, jesu li je nekome poklonili ili prodali. Za federalne vlasti je, očigledno, najvažniji početni osnov, a to je održavanje potpune nesređenosti tog stanja u vlasničkim knjigama.

Onaj ko krene da to usaglašava nakon "besplatnog" projekta koji traje do jula ove godine, naići će na hiljadu peripetija uz dugotrajne sudske procese i ogromne novčane izdatke.

Tom svjesnom podapinjanju nogu identični su i federalni Zakon o zemljišnim knjigama i Zakon o stvarnim pravima. Prvim je u procesu registracije nekretnina određeno nepozivanje lica koja je koriste, dok je drugim omogućeno da samo nakon deset godina takozvani savjesni posjednik, onaj kome, recimo, srpska zemlja služi za ispašu stoke, stiče pravo vlasništva nad nekretninom, dok je za nesavjesnog taj rok 20 godina. 

Dakle, vođeni primjerom postupanja prema predsjedniku Srbije u ovoj oblasti, kao i onim u slučaju pokušaja atentata na Vučića u Potočarima 2015, o čemu istraga ne daje nikakav  rezultat, većina raseljenih i izbjeglih Srba iz FBiH samo može očekivati da bude stavljena pred svršen čin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana