Imovina

Svjetlana Šurlan

Da se političari u BiH obogate za mandat ili dva, odavno je poznato. To je, između ostalog, vidljivo iz mnogobrojnih imovinskih kartona bivših i sadašnjih nosilaca političkih funkcija.

Mnogi političari svoje imovinske kartone ne kriju od javnosti, ističući tako da su legalno zaradili sve što imaju. S druge strane, postoje i oni koji, kao zmija noge, kriju sve što imaju, što svakako baca sumnju na legalnost stečene imovine.

Poslije ovogodišnjih izbora 3.541 izabrani kandidat bio je obavezan da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavi izjavu o imovinskom stanju, ali to je učinilo njih 3.438.

Čak 76 kandidata sa oktobarskih opštih izbora nije ispunilo tu obavezu, zbog čega im prijete sankcije.

Ko je među tih 76 osoba iz CIK-a nije saopšteno, već im je dat rok od sedam dana da dostave izjavu o imovinskom stanju.

Kazna predviđena za nedostavljanje izjave o imovinskom stanju za kandidate iznosi od 1.000 do 5.000 maraka, a za političke subjekte od 1.000 do 10.000 maraka.

O tome da li je to malo ili mnogo postoje suprotstavljena mišljenja, za jedne je kazna visoka, dok za druge nije.

Sigurno je ipak to da onima koji hoće da sakriju milione nije teško ni da plate kaznu od 10.000 maraka.

Jasno je da bi svrsishodnija sankcija bila da se oni koji ne žele čista obraza pred narod suspenduju sa političke scene, odnosno da im se ne omogući da preuzmu osvojeni ili dodijeljeni im mandat.

Na taj način bi budući nosioci funkcija bili natjerani da se ne upuštaju u političko kolo ako ne mogu da se nose s interesom naroda za svaki segment svog života, prvenstveno onaj koji ima veze s tim kako rade i da li rade u svom ili u interesu naroda koji ga je birao.

Zašto pojedini kriju šta imaju, nije teško odgonetnuti - ili su to stekli na netransparentan, nelegalan i kriminalan način dosadašnjim obavljanjem određenih funkcija ili još uvijek "čiste" papire, pa će sve objelodaniti.

Koja god da je opcija, dok se javnosti ne predoči šta imaju i s kakvom imovinom kreću na političku scenu u iduće četiri godine, sasvim sigurno neće imati potpuni legitimitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana