Imovina SPC-a

Željka Domazet
Imovina SPC-a

Sudeći prema najnovijim pregovorima koji se vode između visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i predstavnika federalne i kantonalne vlasti u Sarajevu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi bi poslije višedecenijskih opstrukcija mogla konačno da bude vraćena zgrada Bogoslovije u Sarajevu.

Ovih dana bi trebalo da se potpiše i deklaracija kojom bi bili precizirani rokovi i obaveze nadležnih za obezbjeđenje smještaja sarajevskom Ekonomskom fakultetu, koji je trenutno smješten u zgradi Bogoslovije.

Ako zaista sve ne ostane samo na pukim obećanjima i deklaraciji, Sarajevo bi konačno poslije višedecenijskih otvorenih i prikrivenih progona svega što nema atribute bošnjačkog pokazalo da ima, možda, mjesta i za druge narode u ovom gradu.

Ako sarajevske vlasti vrate zgradu Bogoslovije SPC-u to bi zaista značilo da je put prava i pravde težak ali ipak dostižan. I pored činjenice da su se u zgradi Bogoslovije u Sarajevu godinama školovale generacije ekonomista, valja imati na umu da su upravo na tom posjedu godinama zarađivali i oni koji ni po čemu ne pripadaju univerzitetskom svijetu i na ime zakupa punili džepove onima koji ni po kom osnovu nemaju pravo na to.

Naime, opštinske vlasti su na različite načine omogućavale povlašćenima da na tom prostoru zarađuju na ime zakupa od koga koristi nije imao ni sarajevski Ekonomski fakultet, a najmanje SPC.

Srpska pravoslavna crkva, njeni zvaničnici i vjernici u svemu što se dešavalo protekle sedmice vide pozitivan korak koji je svojim autoritetom pored ostalih inicirao OHR, odnosno Valentin Incko koji od početka svog mandata u BiH tvrdi da je pravedno i pravično da se zgrada Bogoslovije vrati vlasniku i da konačno u BiH svi dođu u posjed svoje imovine.

Do realizacije ovog izuzetnog pitanja svakako će proći još neko vrijeme, ali ako Sarajevo i federalne vlasti padnu na ovom ispitu, onda će zasigurno i ovaj grad i BiH u cjelini pasti na svemu onome što bi trebalo da ih čini pravednom i pravičnom sredinom za sve.

Ne bude li toga, Sarajevo i BiH u cjelini postaće ljuštura u kojoj će pravda jednih biti temeljena na nepravdi prema drugima, mjesto na kome će se potpisivati deklaracije koje nikoga ne obavezuju i koje služe za mahanje ispred očiju onih koji se još nisu osvijestili. Nadamo se se da to ovoga puta neće biti tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana