Imovina Republike Srpske

Sandra Miletić
Imovina Republike Srpske

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na posebnoj sjednici Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja.

Tako je ovaj dugogodišnji problem u Srpskoj riješen, a ta imovina postala je vlasništvo Srpske.

Ovaj zakon predviđa teritorijalno-funkcionalni princip, koji znači da je sva imovina koja se nalazi na teritoriji RS u vlasništvu RS, a da se dio te imovine može ustupiti na korišćenje institucijama BiH radi obavljanja poslova iz njihove nadležnosti. Ministar pravde RS Džerard Selman poručio je da zakon nije antidejtonski i antiustavan, odnosno da ima svoje utemeljenje u Ustavu BiH i Ustavu RS.

Bošnjačke partije u RS i FBiH odmah su se pobunile protiv zakona nazivajući ga antiustavnim, a OHR je saopštio da je to skretanje pažnje sa bitnih stvari. Svjesno su pri tome zanemarili činjenicu da je Vlada RS odlučila da donese taj zakon, budući da je OHR 2005. godine nametnuo zakone o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom, a da komisije za državnu imovinu do danas nisu uspjele da usaglase stavove o tom pitanju.

A da je zaista tako, pokazuje činjenica da komisija koja je formirana upravo da bi donijela zakon o državnoj imovini i da bi se konačno znalo šta je čije, nije do sada uspjela ništa da uradi. Bilo je, ruku na srce, nekih prijedloga za rješavanje ovog problema, ali oni su išli uglavnom na štetu RS. Prijedlozi koji su bili u korist svih strana, po pravilu nisu nailazili na razumijevanje i na sjednicama komisije su redom odbijani. I tako godinama.

Poslije toga, u cijelu se priču prošle godine ponovo umiješao OHR i napravio famozni spisak na kome su se našli, između ostalih, i nacionalni parkovi, zemljište i fabrike koji su već odavno u privatnom vlasništvu i RS i FBiH naložio da ono što je popisao oni podijele. I to je naravno bilo nemoguće.

Onda je Savjet ministara BiH (opet naravno na zahtjev Vlade Republike Srpske) zadužio Komisiju za državnu imovinu da sačini spisak imovine potrebne za rad institucija. Taj posao trebali su da završe još prije nekoliko mjeseci, ali ni od toga ništa. A za to vrijeme imovina vrijedna milione i milione maraka ne može da se prometuje i knjiži, zbog čega su svi na gubitku.

Srpska je u svom dvorištu problem riješila, jer drugog izbora nije imala. To što drugi to ne žele da vide i shvate, nije problem Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana